Zwijgen is goudvis

Auteur:

Annabel Pitcher

Illustrator: Leo Nickolls
Aantal pagina's: 366
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

Als Tess toevallig een tekst leest op de computer van haar vader, stort haar wereld in. Ze is totaal overstuur en weet niet wat ze moet doen. Ze voelt zich als de kleine planeet Pluto, ver weg en onbereikbaar voor iedereen. Weglopen van thuis lijkt nog de beste oplossing. Als dat niet lukt besluit ze om haar woede te verbijten en niet meer te spreken. Haar ouders en de leerkrachten op school proberen uit te zoeken wat er met de zwijgende Tess aan de hand is. Alleen oma blijft er rustig bij. En Tess houdt vol.
Het zwijgen van Tess zorgt ook voor een pijnlijk misverstand met haar vriendin Isabel. Als buitenbeentjes steunen ze elkaar door dik en dun op school. Nu Tess er alleen voor staat barst de hel los. Ze wordt het mikpunt van allerlei pesterijen. In haar zoektocht naar houvast rekent ze op de steun van de nieuwe leraar wiskunde Meneer Richardson. Een verkeerde gok zo blijkt later. Dan beseft Tess dat het tijd is om weer te spreken.

Wat wil het boek ons vertellen

Het verhaal van Tess zal voor veel adolescenten herkenbaar zijn. Jack, de overbezorgde vader hoopt dat Tess het zal maken op haar nieuwe school en in het leven. Hij wil dat ze leuke vriendinnen heeft en volgt haar schoolprestaties met aandacht. Dat zorgt voor spanning en leugentjes om bestwil. Maar als Tess het vertrouwen in haar vader verliest voelt ze zich erg onzeker en ook boos. De vraag 'Wie ben ik?' laat haar niet meer los. Ze zoekt tevergeefs naar een andere vertrouwenspersoon aan wie ze haar problemen kwijt kan. Ook de pesterijen van haar klasgenoten ondermijnen haar zelfvertrouwen. Toch zal Tess niet over zich heen laten lopen. De wijze woorden van oma helpen haar om op een belangrijk moment de juiste beslissing te nemen. We zijn dan wel geen leeuwen, maar we zijn toch wel katten. Dat we niet brullen wil niet zeggen dat we ons moeten verstoppen..
Zwijgen is goudvis toont ook hoe het verzwijgen van de waarheid of het verspreiden van leugens het vertrouwen tussen mensen ondermijnt.

Leuke weetjes

De titel Zwijgen is goudvis heeft een diepere betekenis. Tijdens die moeilijke periode klampt Tess zich vast aan meneer 'Goudvis', een mini-zaklampje in de vorm van een goudvis met wie ze in haar hoofd praat. Meneer Goudvis is zowel haar talisman als de stem van haar geweten. Hij houdt haar een spiegel voor en dwingt haar om na te denken over de situatie en over de keuzen die ze maakt.

Annabel Pitcher schreef eerder Mijn zus woont op de schoorsteenmantel en Onder de ketchupwolken, dat bekroond werd met de Waterstone's Children's Prize. In Nederland won Onder de ketchupwolken in 2015 de Gouden Lijst.

http://www.lees-wijzer.be/jongeren/boek/onder-de-ketchup-wolken