Zout van de zee

Auteur:

Ruta Sepetys

Illustrator: Theresa Evangalista (omslag) en Katrina Damkoehler (plattegronden)
Aantal pagina's: 398
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

Zout van de zee door Ruta Sepetys vertelt het aangrijpende verhaal van drie jongeren – Joana, Florian en Emelia – die letterlijk moeten vluchten voor hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze hebben alle drie hun eigen drijfveren om de tocht te ondernemen en ze hebben ook elk al heel wat meegemaakt door de verwoestende oorlog, waaronder het verlies van heel wat familieleden en vrienden.

Op een bepaald ogenblik kruisen de paden van deze jongeren elkaar en zetten ze hun tocht samen verder, bijgestaan door nog een aantal andere vluchtelingen. Onderweg wordt het steeds belangrijker om op elkaar te kunnen vertrouwen. Hun doel is om in de stad Gotenhafen op één van de schepen te geraken om zo het oorlogsgebied te kunnen verlaten. Maar zullen ze de tocht tot aan de haven in zulke barre omstandigheden wel kunnen overleven? Zullen ze toegelaten worden op de schepen? En waarom doet Florian zo geheimzinnig? Hij moet wel een verborgen agenda hebben.

De tocht is niet zonder gevaar en het onderlinge vertrouwen wordt regelmatig op de proef gesteld. Uiteindelijk slagen ze erin om samen aan boord van het enorme schip Wilhelm Gustloff te gaan. Wat ze echter niet weten is dat ze op dat schip niet zo veilig zijn als ze wel denken…

Wat wil het boek ons vertellen

Het boek wil meer inzicht verschaffen in de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en het vaak vergeten verhaal van het schip de Wilhelm Gustloff. Het laat ons zien dat heel wat onschuldige mensen het zwaarst getroffen werden door deze oorlog. Kinderen en jongeren verloren hun ouders, mensen stierven onderweg in een poging om te vluchten, hele dorpen werden verwoest door bombardementen, meisjes en vrouwen werden misbruikt door de soldaten,…

Zout van de zee wordt verteld vanuit het perspectief van jongeren en is enorm aangrijpend en meeslepend.
Zelfs als je niet van oorlogsverhalen houdt, zou ik je dit boek aanraden, omdat het je gewoonweg niet koud kan laten. Het is immers geen ‘traditionele’ oorlogsroman waarin de strijd op de slagvelden centraal staat. Integendeel. Het is eerder een psychologische roman die je inzicht verschaft in het leven van jonge mensen tijdens de oorlog: hoe gaan zij om met al het leed dat ze meemaken? Hoe kunnen ze zich sterk houden? Hoe slagen ze erin om te overleven?

Zout van de zee is een spannend boek en je leeft echt mee met de personages. Je hoopt zo dat ze erin slagen om een sprankje geluk te vinden. Toch blijft het ook een hoopgevend boek: ondanks het feit dat de volwassenen er letterlijk een enorme puinhoop van maken en heel wat bevolkingsgroepen uitmoorden, slagen de jongeren erin om samen een front te vormen en er het beste van te maken – ongeacht hun afkomst.
Door de vluchtelingenproblematiek krijgt dit boek bovendien ook een actuele betekenis.

Wil je meer leren over dit onderwerp

Wil je meer weten over dit bijzondere schip, surf dan naar:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Gustloff_(schip,_1938)