Zo mooi zijn dieren

Auteur:

Nicole Davies & Petr Horáček

Illustrator: Petr Horáček
Besprekingen thema's: 
Samenvattende woorden: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 108
Uitgever: Lemniscaat
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

Zo mooi zijn dieren is boek over allerlei dieren die op de aarde leven. Het telt vijf thema’s. Vooreerst is er ‘Groot en klein’. Daarna volgen ‘Kleuren en vormen’ met gestreepte tijgers en zebra’s , roze flamingo’s en de camouflagetechniek van kameleons. In ‘Dierenhuizen’ kunnen de bevers met hun burchten niet ontbreken naast slakkenhuisjes en het nest van de Orang-oetan. In ‘Dierenbaby’s maak je kennis kennis met een kleine ijsbeer en zijn moeder, maar ook met een lieve krokodil mama, babyschildpadden en een kangoeroejong in de buidel van zijn moeder. Tenslotte volgen allerlei ‘Dieren in actie’, met onder meer de cheetah, de snelste renner ter wereld en knipperende en glimmende vuurvliegjes. In dit boek leer je niet alleen veel dieren kennen, je maakt ook een reis naar alle continenten van onze aarde.

Bij elk dier bedacht Nicole Davies een tekstje, vaak op rijm, waarin ze wat meer vertelt over het voorgestelde dier. Zo schrijft ze bij de leeuwen: ‘Uitgeteld in de schaduw liggen leeuwen op een hoopje te slapen. Maar als de duisternis valt, worden ze wakker. Spieren spannen zich onder hun gouden vel. En als ze gapen zie je hun lange scherpe tanden.’

Voor wie van dieren houdt en graag meer wil leren is dit een heel fijn boek !

Leuke weetjes

Voor Nicole Davies hebben dieren bijna geen geheimen . Ze studeerde biologie en ze presenteerde voor de televisie in Engeland ook mooie natuurprogramma’s voor kinderen. Dat ze goed weet welke dieren kinderen boeiend vinden, kan je ook merken aan de keuze van de dieren die ze in dit dik boek bespreekt.

Petr Horacek maakte prachtige prenten van elk dier. Je zou bijna denken dat het foto’s zijn omdat de kleuren en de bewegingen van de dieren er écht uitzien zoals in de natuur.
Misschien spreken de teksten bij de prenten je niet meteen aan maar als je ze een paar keer leest, zal je beslist wat nieuwe weetjes ontdekken over minder gekende dieren.