We liefden nog lang en gelukkig

Auteur:

Geert de Kockere

Illustrator: Nelleke Verhoeff
Besprekingen thema's: 
Samenvattende woorden: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 48
Uitgever: De Eenhoorn
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

De titel We liefden nog lang en gelukkig. zegt meteen waarover dit verzenboek gaat: liefde, verliefd zijn en altijd op zoek naar elkaar en het wij-gevoel.

De Kockere tast de speelse mogelijkheden van de taal af zoals geliefden elkaar. Vaak speelt hij met de verschillende betekenissen van woorden of uitdrukkingen, zoals in ‘Troef’: ‘Harten is troef! riep ik/ en speelde in één keer alles uit./ Zo liet ik je open en bloot/ in mijn kaarten kijken.’
Door met klanken te spelen, maakt hij ook nieuwe woorden: ‘selfie’, ‘jelfie’ en ‘onsie’. Ook op andere manieren kneedt hij oude woorden tot nieuwe. Van ‘kussen’ maakt hij ‘kusseltje’ en van ‘duimen’ ‘duimels’.

Teder, speels en lichtvoetig, zo kun je deze versjes nog het beste typeren. Misschien niet de allergrootste poëzie, maar wel heel herkenbaar en toegankelijk. En daar zijn jonge lezers toch naar op zoek als ze een beetje verliefd zijn.

De illustraties van Nelleke Verhoef passen goed bij de verzen. Haar tekeningen zijn net als de gedichten speels en teder tegelijk. De figuren die ze tekent zijn verre van ideaal: ze hebben te brede heupen, kleine borsten, lange armen en benen en meestal een te klein hoofd en gekke kapsels. Leuk om naar te kijken en er verhalen bij te verzinnen. Zowel de dichter als de tekenares knipogen graag naar bekende sprookjes.

Wat wil het boek ons vertellen

Gevoelens zijn vaak moeilijk te verwoorden. Dus moet je beelden gebruiken of nieuwe woorden verzinnen. Daar zijn dichters goed in en zo helpen ze ons om onze eigen warrige gedachten en gevoelens beter te begrijpen.

Leuke weetjes

Als je dit boek van Geert de Kockere graag las, dan kun je terecht bij twee andere boeken van hem met lichtvoetige liefdesversjes:
Jij Lievert. Met illustraties van Sabine Clement, 2002
Tederhuid. Met illustraties van Johan Devrome, 2004

Neem ook eens een kijkje op de interactieve site van De Kockere:
http://www.geertdekockere.be/
Je vindt er een overzicht van zijn werk, maar kunt er ook samen met hem spelen met taal of een abonnement nemen op Dagvers, waarvoor je elke dag een vers geschreven gedicht van De Kockere kunt lezen.
De dichter heeft ook een aparte site voor zijn poëzie:
http://www.geertdekockere.be/poezie/