Voor ik je loslaat

Auteur:

Marieke Nijkamp

Illustrator: Nicola Hower/Sourcebooks,Inc
Aantal pagina's: 314
Uitgever: Harper Collins
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Corey en Kyra groeiden samen op in Lost Creek, een afgelegen plaatsje in Alaska. Als haar moeder een baan krijgt in Winnipeg verhuist Corey naar Canada. Ze gaat op kostschool in Dauphin en geniet volop van haar nieuwe omgeving. Het contact met Kyra vervaagt. De brieven blijven onbeantwoord liggen, maar Corey is wel van plan om voor de verjaardag van haar vriendin terug te keren. Net voordien krijgt ze het bericht dat Kyra gestorven is, omgekomen door een wak in het ijs. Corey begrijpt het niet; ze wil maar een ding, zo snel mogelijk naar Lost terugkeren om te achterhalen wat er precies gebeurd is.
Van bij haar aankomst in het dorp voelt Corey zich niet welkom. Ze botst op een muur van stilzwijgen. De bewoners behandelen haar als een vreemdeling, een buitenstaander, een verrader. Ondanks de dreigende sfeer blijft Corey vastbesloten om door te zetten. Via brieven, teksten en schilderijen ontdekt ze hoe Kyra verstrikt raakte in haar negatieve gevoelens en nergens terecht kon voor de juiste hulp. Haar angstige ouders en de gesloten dorpsgemeenschap creëerden hun eigen mythe, een verstikkend verhaal dat Kyra uiteindelijk naar de dood dreef.
Corey beschouwt het als een laatste eerbetoon om Kyra's trieste verhaal neer te schrijven. Het is haar manier om een brug te bouwen en haar vriendin nooit te vergeten.

Wat wil het boek ons vertellen

Voor ik je loslaat is een boek dat hevige emoties losmaakt. Veel jongeren worstelen met psychische problemen. Ze voelen zich vaak apart of uitgesloten. Hulp zoeken vergt een grote inspanning en vaak lukt het ook niet meteen om een verstoord leven weer op de rails te krijgen. En soms geeft de omgeving het op en maken ze foute keuzes, die noodlottige gevolgen kunnen hebben.
De dood van Kyra laat Corey niet los. Ze wil niet alleen achterhalen hoe het zover is kunnen komen, maar ook of ze zelf een aandeel heeft in dit tragisch gebeuren. Wat had ze anders en beter kunnen doen?

Het verhaal zelf verloopt niet rechtlijnig. Verleden en heden worden kriskras door elkaar weergegeven zoals herinneringen in het alledaagse leven onverwacht en ongevraagd oplichten. Daardoor wordt de zoektocht van Corey ook de zoektocht van de lezer en laat dit verhaal je niet los voor je met Corey veilig terugkeert naar Canada.

Leuke weetjes

Het boek is erg filmisch. Elke scene vormt een aparte eenheid met een eigen decor. Ze weeft verschillende tekstsoorten - herkenbaar aan het lettertype - door elkaar: brieven, telefoongesprekken, dagboekfragmenten…

Marieke Nijkamp (1986°) is een Nederlandse auteur, maar ze schreef en publiceerde haar debuutroman This is where it ends over een schietpartij op een school eerst in het Engels. Het werd meteen een bestseller. Pas daarna werd de roman vertaald naar het Nederlands met als titel 54 minuten . Ook dit boek Before I let go verscheen in het Engels.

Voor ik je loslaat wordt in Vlaanderen verspreid door Agora_Books