Voor altijd bestaat niet

Auteur:

Gabi Kreslehner

Illustrator:
Aantal pagina's: 99
Uitgever: Clavis
Jaar: 2010

Waarover gaat het boek

Het leven van Charlotte verandert helemaal wanneer haar ouders onverwacht uit elkaar gaan. Charlotte moet op school een jaar overdoen, gaat samen met haar mama en twee jongere broertjes bij oma wonen en is boos op haar vader. Met spijt neemt ze afscheid van haar vroeger huis en van haar lievelingsboom in de tuin. Maar Charlotte overleeft. Aarzelend sluit ze vriendschap met de gekke Sulzer, ze doorstaat de pesterijen van Yvonne, slaagt voor chemie en Frans en wordt verliefd op Carlo.
In de zomer besluit Charlotte om zelf gelukkig te zijn, ook al weet ze dat dit geluk misschien niet blijft duren. Ze stapt op de trein naar Venetië, niet om haar ouders voor dat rotjaar te straffen, maar om bij Carlo te zijn en vooral omdat ze voor zichzelf wil opkomen.

Wat wil het boek ons vertellen

Charlotte ontdekt dat ‘voor altijd’ niet bestaat. Het lijkt alsof papa zijn kinderen niet langer belangrijk vindt en alleen aandacht heeft voor zijn nieuwe vriendin en voor de baby. Maar hij is zelf wél echt gelukkig met de keuze die hij maakte. Mama wil opnieuw beginnen met mijnheer Melchior, maar ze voelt zich onzeker. Charlotte weet niet of haar liefde voor Carlo overeind blijft. Misschien is het slechts een ‘strovuurtje’ dat straks weer dooft … maar nu is het de moeite waard.

In dit boek kijk je door de ogen van Charlotte, die steeds eerlijk haar mening geeft. Je volgt haar het schooljaar rond. Elk hoofdstukje krijgt een leuke sprekende titel: ‘Ik woon hier niet meer’, ‘Hoe gaat het daar in dat krot van een rijtjeshuis?’ of ‘De volgende dag kwam papa met bloemen’.
In Voor altijd bestaat niet meer lees je over twijfels in tal van situaties. Je vindt in het boek misschien niet onmiddellijk antwoorden, maar je staat bij het lezen wel even stil bij de keuzes die in het leven gemaakt worden en de gevolgen ervan. ‘Voor altijd’ mag dan misschien niet helemaal bestaan, maar gelukkig zijn in het ‘nu’ bestaat met zekerheid wel. Als je ervoor wilt gaan tenminste …

Leuke weetjes

Dit boek werd in Duitsland met niet minder dan 3 belangrijke prijzen bekroond, o.m. met de Peter Härtling Preis 2009. Ook Guus Kuijer, de auteur van de boeken over Madelief en Polleke, schrijft op de cover dat hij Voor altijd bestaat niet een heel fijn boek vindt. Hopelijk deel ook jij zijn mening!