Tot Ziens! Over loslaten en afscheid nemen

Auteur:

Klaus Verscheure & Ed Franck

Illustrator:
Aantal pagina's: 52
Jaar: 2008

Waarover gaat het boek

Anna is ernstig ziek, ze voelt zich erg moe en zoekt troost bij haar mama. Een hoofddoek bedekt haar kale hoofd. Ze zoekt troost bij mama die haar een prentenboek voorleest over het vogeltje Ischa. Het diertje raakte zwaar gekwetst door een kater. In het boek probeert Tim het vogeltje nog te redden. Maar ondanks alle goede zorgen sterft het. Het hoopje veren in zijn handen krijgt vele kleuren. Tim opent het raam en gooit het dode vogeltje in de lucht en Ischa ‘vloog om nooit meer terug te keren.’
Anna en mama voeren daarna een moeilijk gesprek. Is het vogeltje nu gelukkig? Is Tim gelukkig nu Ischa er niet meer is? Mama zoekt naar de juiste woorden om de vragen te beantwoorden. ‘Zolang Tim Ischa niet vergeet, is Ischa niet écht weg. Hij is daarbuiten ergens, maar tegelijkertijd blijft hij verder leven in Tim, ‘op een heel speciaal plekje’ ', in zijn hart en herinnering. Anna vindt dat een mooie gedachte. Nu ze weet dat ook zij een bijzonder plekje krijgt bij mama, kan ze loslaten en aan haar reis naar dat speciale plekje beginnen. Ze sterft.

Wat wil het boek ons vertellen

Als iemand sterft, wordt die niet meer terug levend. De dood kun je niet omkeren. Na de dood vlieg je weg om nooit meer terug te keren. Maar ergens leef je toch verder, op een speciaal plekje in het hart en de herinneringen van anderen. Wie je bent of was, en wat je doet of deed gaan dus nooit verloren.

Leuke weetjes

Ed Franck schreef de tekst op basis van de kortfilm van Klaus Verscheure. Het kleine boekje zit in een geschenkbox, samen met de dvd van de kortfilm en enkele postkaarten.

Wil je meer te komen over Ed Franck en zijn schrijfwerk?
Breng onderstaande websites dan zeker een bezoekje:
www.davidsfonds.be/publisher/author/detail.phtml?id=7
www.villakakelbont.be/html/auteurs/auteursContent.asp?show=id&id=75
www.kjoek.nl/schrijvers.php?schrijversid=5c3c1d4d359fa8b7882
www.leesplein.nl/LL_plein.php?hm=2&sm=1&id=345

Een kijkje naar het werk van Klaus Verscheure kun je nemen op zijn webstek:
http://klausverscheure.com.

Wil je meer leren over dit onderwerp

Meer info over rouwen en troosten vind je op onderstaande websites:
www.achterderegenboog.nl
www.jongereninrouw.nl

Vragen

Wil je verder op zoek gaan naar de boodschap die er tussen de regels van dit boek verborgen zit? En wil je de boodschap beter begrijpen? Denk dan eens goed na over de volgende vragen.

- Anna is ernstig ziek, ze draagt een hoofddoek. Aan welke ziekte zou ze kunnen lijden, denk je?

- Hoe oud denk je dat Anna is? Vind je dat jong om al zo ziek te zijn en te sterven?

- Als iemand doodgaat, moet je afscheid nemen. Dat is altijd heel erg moeilijk. Het bezorgt je veel verdriet. Vertel eens hoe mama en Anna afscheid nemen…

- Het verhaal van het vogeltje Ischa en Tim lijkt een beetje op het verhaal van Anna en haar mama. Kun jij vertellen waarom?

- Anna is gerustgesteld als mama vertelt dat het vogeltje altijd verder zal leven in het ‘speciale plekje’ bij Tim. Wat bedoelt zij met dat ‘speciale plekje’? En waarom vind Anna dat een hoopvol idee?

- Heb jij al eens een huisdier verloren? Of heb je ook al eens een dood diertje gevonden?
Wat heb je toen gedaan?

- Heb jij al iemand verloren die je heel graag zag? Wat gebeurde er toen? En hoe voel je je nu?

- Wat vind jij van de spreuk: tijd heelt alle wonden? Wordt het verdriet na een tijdje minder? Heb je ook nog zoveel leuke herinneringen? Leven zij ook verder in het ‘speciale plekje’ bij jou? Maar je mist hen vast nog…