Tien kleine rubbereendjes

Auteur:

Eric Carle

Illustrator: Eric Carle
Besprekingen thema's: 
Samenvattende woorden: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 32
Uitgever: Gottmer
Jaar:

Waarover gaat het boek

Tien kleine gele eendjes komen uit de grote rubbereendjesmachine. Voor ze vertrekken krijgen ze een rode bek en blauwe oogjes. Daarna worden ze netjes ingepakt in een kartonnen doos en met een truck naar een schip gebracht. De reis naar verre landen is begonnen. Maar dan gaat het mis. Een storm zwiept de doos over boord en de tien rubbereendjes drijven uit elkaar. Ze varen alle kanten uit: naar het oosten het westen, het noorden en het zuiden. Naar links en naar rechts, omhoog en omlaag en eentje drijft zomaar heen en weer. Die negen eendjes ontmoeten een bijzonder dier dat hen zijn kunstjes toont: de dolfijn springt, de zeehond blaft, de pelikaan kleppert, de walvis zingt enz. Maar wat is er met tiende eendje gebeurd? Het drijft rond op de grote zee. Om hem heen is alleen maar water en lucht. De volgende morgen verschijnt een moedereend met kleine kwakende eendjes. Als het weer donker wordt drijft het eendje met hen mee naar huis. 'Kwak!' zegt moeder eend als het tijd is om de slapen. 'Kwak! Kwak! Kwak!' antwoorden de kleine eendjes. En het kleine rubbereendje dat zegt gewoon 'Piep!'

Wat wil het boek ons vertellen

De rubbereendjes beleven een ongewoon avontuur, maar ze komen terecht. Ze overleven en ontmoeten aardige dieren. En eendje nummer tien vindt een nieuwe thuis.
Op de prenten van Eric Carle zie je nog veel meer grote en kleine dieren, allerlei kleuren licht en donker... Met dit boek kan je ook op een originele manier leren tellen. Aan het begin van het verhaal zijn er tien eendjes en ook aan het einde zijn ze weer met tien. Als je aan het einde van het boek op het rubbereendje drukt zegt het ook echt 'Piep' en dat zullen de meeste kinderen wel leuk vinden.

Leuke weetjes

Eric Carle is een heel bekende kinderboekenmaker. Hij schreef en tekende ondermeer het Rupsje Nooitgenoeg. Toen Eric Carle in 2003 las dat vele dozen met rubbereendjes in de oceaan verdwenen waren en later overal ter wereld aan land kwamen, had hij meteen zin om een nieuw prentenboek te maken.