Spookje Spartacus

Auteur:

Guido van Genechten

Illustrator: Guido van Genechten
Aantal pagina's: 28
Uitgever: Clavis
Jaar: 2014

Waarover gaat het boek

Spartacus is een klein spookje. Als hij groot wordt, moet hij met de andere spookkinderen naar school. Daar leert hij zweven en luistert hij naar verhalen, maar echt 'boe roepen' en anderen bang maken lukt niet. Als straf stuurt de meester Spartacus naar de enge Verlaten Toren. Hij mag pas terugkeren als hij echt kan spoken. In de donkere koude toren vindt Spartacus de poes Miauw. Ze worden vrienden. Samen maken ze van de toren een gezellig plekje, met gordijnen en een luie stoel. Spartacus keert dus niet terug naar de spookschool, maar de andere spoken komen wel graag op bezoek bij Spartacus en Miauw om even uit te rusten. Ze krijgen er koekjes en thee en gedragen zich daar heel netjes.

Wat wil het boek ons vertellen

Spookje Spartacus laat zien dat niet iedereen gelijk is of hetzelfde hoeft te doen. De meeste spookjes zijn stoer en houden er van om anderen bang te maken. Spartacus is eerder lief en zachtaardig; hij houdt meer van een gezellig plekje dan van een donker kasteel. Ook in de mensenwereld zijn er kinderen die van stoere wilde spelletjes houden en andere die liever binnen koekjes bakken en genieten van de stilte en de rust. Iedereen is anders en sommigen zijn zo anders dat we ze 'bijzonder' vinden, zoals Spartacus met zijn poes.

Leuke weetjes

Guido van Genechten ontmoette Spartacus lang geleden tijdens een reis met zijn ouders door Schotland. 'Spoken bestaan alleen in boeken', zei zijn vader toen. Daarom wilde Guido van Genechten dit boek over én voor Spartacus maken.

Wil je meer leren over dit onderwerp

Er zijn nog meer lieve spookjes, zoals Het allerliefste spookje Laban (dvd) en Het spookje van Otfried Preussler. Deze kinderboekenschrijver bedacht ook De kleine heks en De kleine waterman. De kleine heks, de kleine waterman en het spookje kunnen niet goed 'heksen' of spoken' maar ze kunnen wel goed mensen helpen. Drie leuke voorleesboeken waar je veel plezier aan beleeft.