Scherven van de hemel

Auteur:

Pieter van Oudheusden

Illustrator: Stefanie De Graef
Aantal pagina's: 32
Uitgever: De Eenhoorn
Jaar: 2013

Waarover gaat het boek

Scherven van de hemel voert de lezer mee naar een Oosters land. Een jongen klopt aan bij het huis van een schilder. Hij wil zijn leerling worden, maar de oude man weigert eerst. Later neemt hij de jongen toch in huis. Hij geeft hem allerlei taken: vegen, koken, het hout glad schuren. Maar lessen krijgt hij niet. De meester-schilder leert de jongen wel met andere ogen naar de wereld te kijken, maar als hij aan een uniek schilderij werkt, stuurt hij hem een week weg.
Van heinde en verre komen bezoekers om het prachtige met goud bewerkte schilderij te zien. Rijke mensen bieden veel geld voor het schilderij. De schilder wil het echter niet verkopen, niet aan de koopman, niet aan de edelvrouw, niet aan de hogepriester, zelfs niet aan de keizer. Sterker, na het bezoek van de maangodin zaagt hij het prachtige schilderij in stukken want ‘volmaaktheid is onverdraaglijk’. De rijke bieders krijgen elk een stuk, ‘een scherf van de hemel’. De oude schilder blijft werken zolang hij kan. Voor hij sterft, roept hij de leerling bij zich. Hij drukt zijn spijt uit omdat hij hem niets kon leren. ‘Alles wat je kunt, heb je jezelf geleerd,’ zegt hij hem. Toch is de jongeman hem dankbaar omdat hij leerling mocht zijn. Hij blijft in het huis van de meester wonen en werkt in het atelier. Vele jaren gaan voorbij. Op een dag klopt een jongen aan zijn deur met de vraag of hij zijn leerling mag worden. De cirkel is rond.

Wat wil het boek ons vertellen

In het prentenboek denkt de schrijver na over schoonheid en kunst. Schoonheid ontstaat door aandachtig naar de werkelijkheid te kijken en een glimp van het onnoembare te vangen, maar het volmaakte kunstwerk is er een zonder lijnen of penseelstreken, een gouden vlak dat eerder als een spiegel de dromen en verwachtingen van de kijker terugkaatst. Schoonheid is ook onbetaalbaar, zo leert ons het verhaal. Het volmaakte kunstwerk, een visioen van de hemel kan niet gekocht worden. Economie, status, religieuze of politieke macht moeten het afleggen tegen de schoonheid. Maar het volmaakte schilderij brengt ook de maker in moeilijkheden, omdat het zijn vrijheid, zijn creativiteit en zijn toekomst inperkt.
Scherven van de hemel nodigt ook uit om na te denken over opvoeding, over de relatie tussen leermeester en leerling, over het langzame werk van de tijd en de stilte, over het koesteren en doorgeven van waarden en tradities. Leren vraagt niet om veel woorden, maar vergt een eerlijke en zorgvuldige omgang met elkaar. ‘Alles wat je kunt, heb je jezelf geleerd’, klinkt het bemoedigend.

Leuke weetjes

Bij elke stap in het verhaal hoort een paginagrote prent die de vreemde wereld oproept: de jongen in de sneeuw, de schilder aan het werk in zijn atelier, de jongen met een kom rijst, de keizerlijke stoet. De kledij, de lampionnen, de kleurige vliegers en vooral de uitgezochte kleuren geven het geheel een Oosterse toets. Andere elementen zoals de vrouwen in kimono of het schilderij met de tijger roepen dan weer vragen op omdat ze alleen opduiken in de illustraties, niet in de tekst.

Meer over de auteur en illustratrice van dit boek lees je op:
www.eenhoorn.be/eenhoornsite/auteurs/auteurs.php?naamvol=UGlldGVy...
www.eenhoorn.be/eenhoornsite/auteurs/auteurs.php?naamvol=U3RlZmFu...

Meer info over dit boek ontdek je verder ook op:
www.cobra.be/cm/cobra/boek/boek-recensie/1.1588047