Prim

Auteur:

Phebe Rasch

Illustrator: Studio Clavis
Samenvattende woorden: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 104
Uitgever: Clavis
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

Tijdens de vakantie ontmoet Anna de mysterieuze Prim. Ze zijn van ongeveer dezelfde leeftijd, maar Prim zegt niet veel. Na een paar dagen samen komt Anna wel te weten dat Prims moeder er niet meer is en dat ze alleen bij haar vader woont. Door haar weigering om naar huis te gaan, vermoedt Anna dat er meer aan de hand is. Later blijkt dat er inderdaad dingen gebeuren tussen vader en dochter die niet correct zijn. Nadat Prim beslist heeft dat ze niet meer naar huis wil, kunnen de meisjes bij Anna’s oma terecht. Enkele dagen later ontmoeten ze op het strand Remi en Julian en ze blijven bij de jongens logeren. Het lijkt stilaan beter te gaan met Prim en als Julian zegt dat hij iemand kent die haar kan helpen, is ze zelfs bereid te gaan praten. Maar dan valt de politie het appartement binnen en worden ze allevier opgepakt.
Zodra de politie op de hoogte is van het misbruik, wordt Prim overgebracht naar een instelling. Voor Anna begint een lijdensweg van aan de zijlijn. Ze wil haar vriendin helpen en er voor haar zijn, maar haar ouders, Julian en de begeleiders in het centrum maken dat helemaal niet gemakkelijk.

Wat wil het boek ons vertellen

Elk hoofdstuk begint met een of enkele gedachten van Prim die cursief worden weergegeven. Het zijn de enige gedachten van Prim die we rechtstreeks te horen krijgen. Ze zijn telkens in een waas van mysterie gehuld, net als de rest van Prims verhaal. Er worden heel weinig exacte feiten benoemd, en daardoor komt het uitgebreide relaas van Anna over het misbruik nogal onverwacht. De meisjes kennen elkaar ten slotte slechts enkele dagen. Ik zie het als een teken dat Prim voelt dat het zo voor haar niet langer kan, dat ze op instorten staat.
Prim behandelt een heel gevoelig, en beladen onderwerp. Het boek laat je met meer vragen zitten dan er antwoorden komen, waardoor het echt helemaal onder je huid kruipt. Ik kan me alleen niet van de indruk ontdoen dat er misschien wat te veel verschillende zware thema's aan bod komen en dat het kernmotief iets scherper uitgewerkt mocht worden .

Leuke weetjes

Van Phebe Rasch verscheen eerder al bij Clavis Het land van Morion

http://www.lees-wijzer.be/jongeren/boek/het-land-van-morion