Onderweg

Auteur:

Francesca Sanna

Illustrator: Francesca Sanna
Aantal pagina's: 42
Uitgever: Davidsfonds
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

Francesca Sanna, een Italiaanse tekenares vertelt in dit boek een verhaal over vluchten. We zien alles door de ogen van een meisje. Het meisje, haar moeder en haar broertje maken een helse vluchtreis op zoek naar een betere toekomst.
De prenten in dit prentenboek zijn prachtig. Je kan goed merken dat de auteur op de eerste plaats een illustrator is. Ze speelt met kleuren om de gevoelens van het meisje weer te geven. In de paginagrote prenten zie je wat er allemaal onderweg gebeurt met het gezin maar de kleuren geven ook de gevoelens, de dromen en de verlangens van het meisje weer. Daarom is Onderweg eigenlijk geen prentenboek voor kleuters want zij zullen er niet alles van kunnen begrijpen.
De juf of meester van je klas zou met dit boek een mooi projectje over vluchten kunnen uitwerken . Ook in de muzische lessen kan er over de keuze van kleuren en vormen in dit boek worden gepraat.

Wat wil het boek ons vertellen

Je merkt goed dat de auteur weet wat het voor een kind betekent te moeten vluchten.
Achteraan in het boek vertelt de auteur dat ze haar ideeën voor het boek kreeg van twee meisjes in een vluchtelingenkamp in Italië. Daarna sprak ze ook nog met vele andere vluchtelingen.
Het einde is een toch beetje hoopgevend. Het meisje kijkt naar de vogels en ze hoopt ‘ dat wij, net zoals deze vogels, op een dag een thuis vinden waar we veilig zijn.