Oliver

Auteur:

Christopher Franceschelli

Illustrator: Christopher Franceschelli
Aantal pagina's: 16
Uitgever: Lemniscaat
Jaar: 2010

Waarover gaat het boek

Oliver was een ei.
Daar kon hij echt niets aan veranderen.
Toen, op een dag…
werd alles anders.
(… omdat er soms een wonder gebeurt.)

Wat wil het boek ons vertellen

Oliver, het ei, kan veel dingen. Maar hij is en blijft een ei. Dat vindt hij best oké. Hij aanvaardt het. En daardoor gebeurt er plots toch iets wonderlijks. Hij verandert toch, vanzelf, heel natuurlijk, zonder dat hij er heel hard voor moet werken. Hij moet er geen moeite voor doen of veel nadenken en piekeren. Als je tevreden bent met jezelf, dan gebeuren wonderlijke dingen zoals veranderen en groeien vaak bijna vanzelf!

Als je in wonderen gelooft, heb je weinig woorden nodig. En dat merk je goed in Oliver. Het is een origineel, grappig, kort en simpel verhaal over anders zijn en worden, maar toch je unieke zelf blijven met al je talenten. En zo ga je wonderlijk en natuurlijk bijna vanzelf veranderen en groeien.

Leuke weetjes

Christopher Franceschelli haalde de inspiratie voor dit boek uit een goocheltruc die hij als kind zag. Er werd net als in het boekje ook gewerkt met linten, metamorfosen en wonderlijke verandering.

Wil je wat meer te weten komen over de bedenker en auteur van dit boek? Neem dan een kijkje op de website: www.lemniscaat.nl/Jeugd/Prentenboeken/auteurs/Christopher%20Franc....

Vragen

Om verder op zoek te gaan naar de boodschap die tussen de regels van dit boek verborgen zit en om de boodschap beter te begrijpen, kun je samen met volwassen begeleiders even dieper nadenken over volgende vragen:

- Denk eens na over jezelf. Wie ben jij? Wat doe je allemaal? Wat doe je graag? Wat doe je niet graag? Wie vind je leuk? Wie vind je minder leuk? Wat zijn je dromen? Waar ben je bang voor? Wat vind je leuk aan jezelf? Wat vind je minder leuk aan jezelf?
- Oliver kan allerlei knappe dingen, zoals op zijn kant rollen en op zijn kop staan. Wat kun jij allemaal? Wat kun jij goed? Zijn er ook dingen die je minder goed kunt? Misschien wil je daar nog op oefenen en die dingen leren?
- Zou jij soms ook iets of iemand anders willen zijn? Of ben je gewoon liever en lekker jezelf? Misschien wil je wel een dier zijn! Welk dier zou je bijvoorbeeld willen zijn? Zou je graag een ei zijn zoals Oliver?
- Als je zou kunnen veranderen, zoals Oliver, wat of wie wil je dan graag worden? Op wat of wie wil je graag lijken?
- Wil je daar hard je best voor doen? Of moet het maar best vanzelf gaan, zoals bij Oliver?
- Denk je dat mensen altijd dezelfde blijven? Of veranderen we allemaal wel een beetje met de tijd? Ook al denken we van niet of beseffen we dat niet goed?