Nelle Blankgoud

Auteur:

Marc de Bel

Illustrator: Filip Coopman
Aantal pagina's: 270
Uitgever: Van Halewyck
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

Vlaanderen 1635. De vijftienjarige Nelle woont na de dood van haar tante die als heks werd veroordeeld, bij de grootvader van haar vriend Wiete. Nelle voelt er zich veilig, heel belangrijk nu ze zwanger is. Maar de wereld rondom haar is niet zo veilig. Sommige fanatieke katholieken vallen met de steun van de bisschop en de overheid wie 'anders' denkt aan. Poppenspelers zoals Nelle en Wiete zijn sowieso verdacht. Na een optreden tijdens de kermis van Auweghem worden ze zwaar aangepakt door enkele dronken mannen. Daarop besluiten ze om het geluk elders te zoeken. Ze trekken naar Veere in Zeeland. Daar gaan ze samen met andere Vlamingen als scheepsjongens aan boord van 'De Zeemeeuw' een koopvaardijschip dat naar Nieuw-Nederland (= het huidige Amerika) vaart. Omdat meisjes aan boord niet toegelaten zijn, vermomt Nelle zich als jongen. Ze heet nu Wannes. Mona een ander meisje wordt Pieter. Het leven aan boord is hard. Het weinig eten dat ze krijgen is bovendien niet lekker. Rijke passagiers zoals de familie Pieterszoon de Vries hebben het wel beter. Maar lang kunnen Nelle en Mona hun geheim niet bewaren. Net voor er sancties volgen duiken piratenschepen op. De Zeemeeuw wordt aangevallen; passagiers en bemanning worden gevangengenomen door de piraten van Murat Rais, een Nederlander die zich tot de Islam bekeerde. Ze zullen in Algiers als christenslaven verkocht worden. Jonge vrouwen zijn interessante koopwaar - waardevol 'blankgoud'. Ze worden goed verzorgd, maar zijn ook kwetsbaar op een schip vol mannen. Nelle hoopt dat ze niet voorgoed van Wiete gescheiden wordt. Maar natuurlijk gebeurt dat wel. Nog voor ze op de slavenmarkt verkocht zijn, worden Nelle, Mona en Sara, de oudste dochter van de familie Pieterzoon de Vries naar de riad, de luxewoning van Murat Rais gebracht. Sara die zich hevig verzet verdwijnt daar van het toneel. Nelle en Mona worden er goed ontvangen. Maar voor wat hoort wat. Mona moet als eerste de nacht doorbrengen bij de 'rab' van het huis, de zoon van Murat Rais. De zwangere Nelle mag als keukenhulpje aan de slag. De jonge mannen treffen het minder goed. Ze krijgen een brandmerk en een zware ketting aan het been. Dat maakt het sjouwen met stenen extra zwaar. Als dan ook nog de pest uitbreekt in Algiers wordt hun bewegingsvrijheid nog beperkter. Een vredesschip uit Nederland doet de kansen keren. Voor Nelle en Wiete ziet het er aanvankelijk niet zo goed uit, maar ze zijn vindingrijk en met de steun van betrouwbare mensen komt er een einde aan hun hachelijk avontuur. Misschien speelt het toeval net iets te veel een rol maar dat Nelle en Wiete gered worden is deze sympathieke avonturiers natuurlijk echt gegund !

Nelle Blankgoud is spannend en interessant. Marc de Bel deed voor deze historische roman veel onderzoek zo dat wat hij schrijft over het lot van christenslaven en de priesters die hen vrijkochten klopt.

Wat wil het boek ons vertellen

Marc de Bel laat je kennismaken met het leven tijdens de zeventiende eeuw, toen er ook hier in Vlaanderen veel conflicten waren. Niet iedereen was ruimdenkend en verdraagzaam. Reizen was niet zonder gevaar. Vooral op zee vormden piraten een echte bedreiging. Het lot van christenen die als slaven in de Islamwereld terecht kwamen was niet benijdenswaardig. Het verhaal van Nelle en Wiete nodigt uit om na te denken over de gelijkenissen en de verschillen met onze samenleving.

Leuke weetjes

Nelle Blankgoud is het vervolg op Nelle, de heks van Cruysem (2011) maar kan perfect afzonderlijk gelezen worden.

Noord-Afrika met Algiers, Marokko en Tunis noemde men in die tijd Barbarije.

Aan het einde van het boek vind je in een apart hoofdstukje 'het vrijkopen van de christenslaven' veel documenten en afbeeldingen over piraterij en het lot van de christenslaven. Een sultan uit Meknes (Marokko) had er niet minder dan 25.000. Slaven die zich bekeerden tot de Islam kregen wel hun vrijheid terug. Vrijgekochte slaven die naar Vlaanderen konden terugkeren werden hier feestelijk onthaald.

Elk hoofdstuk begint met een mooi schilderij uit de tijd van Nelle en Wiete.

Opdrachten

De drie jonge vrouwen uit de roman, Nelle, Mona en Sara gaan op een eigen manier om met wat hen overkomt. Vergelijk wat ze doen en probeer te begrijpen waarom ze dat doen. Hoe zou jij handelen in die situatie?

Zoek informatie over slavernij in onze 21ste eeuw