Na de vloedgolf

Auteur:

Vera Kissel

Illustrator: Studio Clavis
Aantal pagina's: 200
Uitgever: Clavis
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Tijdens de vakantie van zijn moeder en haar vriend, ontdekt Lukas toevallig een vreemde brief. De boodschap intrigeert hem. De brief gaat immers over zijn overleden vader. Dat is voor zijn moeder een taboeonderwerp. Ook zijn grootouders spreken nooit over zijn vader die omkwam tijdens de tsunami in Phuket, nu tien jaar geleden. Lukas is veertien maar hij heeft slechts weinig herinneringen aan zijn vader, geen foto's ook, gewoon niets. Hij besluit contact op te nemen met de afzender, in de hoop op meer informatie over zijn vader. De vraag 'Wat deed hij daar in Phuket?' blijft hem intrigeren evenals de koele afstandelijke houding van zijn moeder. Het begin van een verrassende zoektocht die hem met andere ogen doet kijken naar zijn vader, maar ook naar zijn moeder. Toch houdt Lukas vol. Hij wil eerherstel voor zijn vader - ook al is hij anders - dan verwacht. Hij blijft een mens om van te houden.

Wat wil het boek ons vertellen

Homoseksualiteit is nog steeds een gevoelig onderwerp. Vera Kissel brengt het in Na de vloedgolf op een gevoelige manier aan. De zoektocht van Lukas creëert een zekere spanning, maar de gesprekken tussen de verschillende protagonisten: Lukas, zijn moeder en haar vriend en Kim, de vriend van zijn vader zorgen voor diepgang.
De titel 'Na de vloedgolf', heeft een dubbele betekenis. Door de vloedgolf is zijn vader handig uit de familiegeschiedenis gewist, alsof hij er nooit geweest was. De ontdekking van het familiegeheim rond vader zorgt voor een tsunami in het leven van Lukas, maar hij gaat er niet aan ten onder. In tegendeel. Hij vindt zijn vader terug, krijgt er een nieuwe vriend bij en door de openheid die er ontstaat, verbetert ook de relatie met zijn moeder en zijn grootouders.