Liefde in Pangea

Auteur:

Tessa de Loo

Illustrator: Maarten Wouters, Bloemendaal & Dekkers
Aantal pagina's: 287
Uitgever: Arbeiderspers
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Als tiener komt Felix Hulshoff in de ban van Sacha Quartz, een excentriek en bijzonder meisje. Quasi ongemerkt palmt ze de verlegen jongen in. Felix, wat eenzaam na de vroegtijdige dood van zijn vader voelt zich gevleid door haar aandacht. Omdat hij echter ervaart dat ze het helemaal niet nauw neemt met de waarheid en hem manipuleert, maakt hij een einde aan de relatie. Korte tijd nadien, tijdens de Romereis maakt Sacha voor het oog van haar medestudenten een einde aan haar leven.
Vele jaren later tijdens een klasreünie, wordt Felix hierover hard aangepakt door Walter Sluiskil een vroegere klasgenoot. Het maakt hem van streek en hij besluit om de waarheid te achterhalen. Wie was Sacha eigenlijk en waarom stapte ze uit het leven? Femke een vriendin van Sacha steunt hem.

De zoektocht van Felix brengt een aantal zaken aan het licht die ook voor zijn persoonlijke geschiedenis van belang zijn. Ooit waren zijn vader en Sacha's vader bevriende collega's. Wat verbergt zijn koele afstandelijke moeder? Wat verzwijgt de flamboyante vader van Sacha? Als Felix de puzzelstukjes in elkaar past, voelt hij zich verdrietig maar ook opgelucht. Eindelijk kan hij een bladzijde omdraaien en aan de toekomst denken.
Liefde in Pangea is spannend door het spel van weten en niet weten. Een terugkerend motief in het boek is de kameleon. Hij werpt een symbolisch licht op het thema en verbindt verschillende personages op een originele wijze met elkaar. Tessa de Loo blijft een rasverteller die je meteen op sleeptouw neemt !

Wat wil het boek ons vertellen

Tessa de Loo toont het subtiele machtsspel tussen Sacha en Felix. De wat naïeve Felix wordt gedomineerd door de vroegrijpe maar ook onvoorspelbare Sacha. Zij speelt een spel, hij kent de regels niet. Als de leugens hem te veel worden zet hij er een punt achter. Dat is een moeilijke beslissing, maar ze geeft hem weer ademruimte. Ook al weet Felix dat hij goed gehandeld heeft, toch zorgt de zelfdoding van Sacha voor schuldgevoelens. Als volwassen man heeft hij nog steeds moeite om contacten te leggen. Hij is vervreemd van zijn moeder maar beleeft wel plezier aan zijn wetenschappelijk onderzoek als bioloog. Het onverwachte contact met Femke is een lichtpuntje in zijn relatief eenzame bestaan. De twee tijdslijnen - nu en vroeger - worden handig in elkaar verweven. Door zijn zoektocht krijgt Felix niet alleen inzicht in het vreemde gedrag van Sacha. Hij ontdekt welk impact familiegeheimen op zijn eigen leven hadden en vooral ook dat het verleden zich nooit helemaal prijsgeeft.

Leuke weetjes

Pangea komt van het Grieks πᾶν (pan = geheel), en Γαῖα (Gaia = aarde). Het is de naam van het supercontinent dat bestond ca 250 tot 210 miljoen jaar geleden. Alle huidige continenten zijn er uit ontstaan. De vader van Felix is paleontoloog en zelf heeft hij ook belangstelling voor het verleden van de aarde.