Kus uit India

Auteur:

Nicole Derycker

Illustrator:
Aantal pagina's: 248
Jaar: 2011

Waarover gaat het boek

Rani wil graag meer weten over haar geboorteland India. Ze gaat op zoek naar haar roots en ontdekt dat haar biologische moeder is overleden, maar dat ze nog twee broers heeft in India. Samen met haar adoptieouders reist ze naar haar geboorteland om hen op te zoeken. Rani is erg aangedaan door de armoede van haar familie en de ongelijke strijd en rechten van het volk waar het kastensysteem diepe sporen nalaat.
Rani leert de Indische cultuur van binnenuit kennen door samen te leven met het gezin van haar broer. Ze komt meer en meer in contact met haar verleden, haar wortels en de persoon die ze geworden is. Net als in het heden is niet alles uit het verleden even kleurrijk en mooi als de Indische cultuur op het eerste gezicht lijkt. Rani is erg onder de indruk van wat ze ziet, hoort en voelt. Ze leert telkens haar grenzen te verleggen, denkt diep na over wat zij en de mensen rondom haar meemaken, en voelt zich sterk geroepen om de Indiërs te helpen en de discriminatie tegen te gaan.

Wat wil het boek ons vertellen

India roept bij iedereen wel het beeld op van hitte, kleur en drukte. Voor Rani, het hoofdpersonage in dit verhaal, is India nog iets heel anders: het is haar geboorteland. Sinds Dansen op blote voeten, het vorige verhaal over Rani, weet ze bovendien dat ze daar nog twee broers heeft. Bij de aanvang van Kus uit India staat ze op punt naar daar af te reizen om hen te ontmoeten. Bij zo’n ingrijpende ontmoeting hoort natuurlijk een heel kluwen aan gevoelens: twijfel, hoop, zenuwen en een grote dosis nieuwsgierigheid.

Het verhaal vertelt vanuit een alwetende verteller in de derde persoon. Maar door middel van mails en haar reisdagboek worden die vertellingen regelmatig aangevuld met haar eigen visie op de gebeurtenissen. Dat leert ons dat ze in het begin heel erg worstelt met het gevoel een buitenstaander te zijn: ‘Ze voelt zich eerder een vreemde in haar geboorteland dan thuis, terwijl ze daar toch veel meer opvalt dan hier’. Wanneer Rani haar broer Palin opzoekt op het platteland, wordt de kloof tussen de twee werelden alleen maar groter. Maar dan neemt Rani een moedige beslissing: ze blijft een paar dagen bij hem logeren om een beeld te krijgen van het leven daar. Zo krijg je als lezer de verschillen tussen beide werelden. Rani slaapt er net als iedereen op matjes. Voor dag en dauw moet er water worden gehaald en de koeien gemolken. Maar doordat iedereen er zo hartelijk is, voelt ze zich daar toch al snel thuis. Dat haar broers behoren tot de kaste van de Dhalits en in heel slechte omstandigheden moeten leven, maakt de hele situatie voor Rani ook niet gemakkelijker. Zij is vaak verontwaardigd over hoe ze worden behandeld.

Je ziet doorheen het verhaal en de personages duidelijke tegenstellingen terugkeren. Man versus vrouw, westerse gedachten versus Indische traditie, rijkdom versus armoede, zich neerleggen bij een onrechtvaardige situatie versus vechten voor gelijkheid en sociale rechten… Het verhaal bevindt zich bijna continu op de kruising van die aspecten. Dit toont al aan dat elke gebeurtenis op vele verschillende manieren kan worden gezien. Rani’s verblijf in India en alles wat haar daar overkomt, zijn allesbehalve simpel.

Net wanneer Rani denkt dat ze alle verrassingen en emoties wel achter de rug heeft (India voor het eerst zien, haar broers leren kennen, kennismaken met de discriminatie die haar broers daar helaas moeten ondergaan, een bezoek aan het instituut voor meisjes zoals haar overleden zusje, het dansoptreden voor de meisjes daar en voor de dorpelingen) blijkt dat de grootste verrassing haar daar nog te wachten staat. En hoe moet ze daar nu mee omgaan?

Rani’s verhaal zit boordevol gebeurtenissen, die heel wat gevoelens losmaken, zowel bij de personages als bij jou als lezer. Dat hangt samen met het ontdekken van een heel andere cultuur, en in die cultuur op zoek gaan naar iets vertrouwds (bij haar broers). Rani is een heel levenslustig personage, dat ook overal van wil proeven en zich door niet veel laat tegenhouden. Dat merk je ook in de vaart die in het verhaal zit. Je ontdekt boeiende dingen uit de Indische cultuur, de godsdienst en het sociale leven en de problemen die er opduiken.

Soms mis je delen van het gehele verhaal als je het eerste deel Dansen op blote voeten niet hebt gelezen. Het personage Bram en het belang van de dans krijgen ook in dit deel een belangrijke plek. Als lezer mis je dan misschien wel wat achtergrond. Hoewel beide boeken afzonderlijk te lezen zijn, is het wel aan te raden om beide knappe werken van Derycker in volgorde te lezen. Ben je geïnteresseerd in kleurrijke, multiculturele verhalen als deze, neem dan even de tijd en lees beide verhalen. Zo heb je nog meer achtergrond en kan je je ongetwijfeld nog beter in Rani’s dappere verhaal inleven.

Leuke weetjes

Kus uit India is het vervolgverhaal van Dansen op blote voeten.
Meer info over de auteur van dit boek en haar achtergrond vind je op: www.davidsfonds.be/publisher/author/detail.phtml?id=544

Wil je meer leren over dit onderwerp

Meer info over India en de Indische cultuur lees je op onderstaande websites:
www.willemwever.nl/vraag_antwoord/de-maatschappij/waarom-india-zo...
www.voorbeginners.info/india/
www.indianet.nl/

Meer over adoptie lees je op:
www.adoptiekind.be