Kodo - De weg van de Boog

Auteur:

Bert Kouwenberg

Illustrator: Mark Janssen
Aantal pagina's: 109
Uitgever: Clavis
Jaar: 2014

Waarover gaat het boek

Kodo - De weg van de Boog speelt zich af in Japan tijdens de middeleeuwen. De jongen Kodo woont met zijn vader in een veerhuis bij de rivier. Zijn moeder is gestorven. Vader vertelt niet graag over haar, ook niet als Kodo het vraagt. Het is winter en samen trekken ze met een slee naar het bos. Kodo voelt zich veilig, zijn vader is een samoerai dat is een Japanse ridder. Maar in het bos zijn er ruitersporen. Van Ninja's, gevaarlijke krijgers, vreest vader. Haastig keren ze naar huis terug. Vader wijst Kodo een ondergrondse schuilplaats waar hij zich moet verbergen bij gevaar. Maar over de dreigende Ninja's wil hij niet veel kwijt. Een kleine vos is hen gevolgd. Even later maakt Kodo kennis met een geest, maar hij vertelt zijn vader er niets over. Vader wil dat zijn zoon een samurai wordt en leert Kodo vechten eerst met stokken en later met het zwaard. Dat gaat niet zonder pijn. De geest in het huis geeft Kodo raad en langzaam ontdekt hij nieuwe dingen. Door de vechtsport wordt Kodo sterker en hij kan zijn vader helpen bij het waken tijdens de nacht. De geest die zichzelf 'de Ziel van het Penseel' noemt, geeft Kodo kracht. Ze sluiten vriendschap en Kodo mag hem voortaan Ichigen noemen. Dat is de naam van een groot dichter.
Tijdens de lente en de zomer komen Kodo en zijn vader dichter bij elkaar. Nadat Kodo de grote boog ontdekt heeft vertelt vader hem het verhaal van de eenvoudige jonge Wolf die een samoerai wilde zijn, maar eerst rover werd, tot hij de boog van een oude samoerai in handen kreeg. Als de Ninja's aanvallen, kunnen Kodo en zijn vader hen verslaan. Tijdens een tocht naar het bos verliest Kodo het trouwe vosje dat hem overal volgde. Hij voelt zich schuldig en zoekt uit wat hij moet doen. In een droom ziet Kodo zijn moeder en daarna wil hij alles doen om met haar in contact te komen. Dat wordt het begin van een lange en moeizame tocht.

Wat wil het boek ons vertellen

Kodo - De weg van de Boog bevat heel veel wijsheid. Het is op de eerste plaats een verhaal over een vader en zijn zoon. Hoewel ze dicht bij elkaar leven zijn er toch veel verborgen dingen die hen van elkaar vervreemden. Kodo weet weinig over het leven van zijn vader en hij weet zo goed als niets over zijn moeder. De gebeurtenissen zorgen er echter voor dat ze elkaar meer vertrouwen en beter begrijpen. Uiteindelijk deelt de vader zijn diepste geheim met zijn zoon.
Kodo komt in dit boek ook de diepere waarheid over leven en dood op het spoor. De geest in het huis maakt hem opmerkzaam op dingen die hij anders niet zou zien. Dat de kraanvogels vertellen over de liefde en over het verdriet als een partner alleen achter blijft. Dat de zachtzoete geur in en om het huis, de rozenstruik en de vlinders verwijzen naar zijn moeder. Vlinders zijn in de Japanse cultuur boodschappers tussen de Wereld van de Levenden en de Dodenwereld. Maar voor hij van zijn vader de waarheid te horen krijgt die alles op zijn kop zet, wordt Kodo opnieuw met de dood geconfronteerd wanneer de monsters zijn vosje doden. Dat echte liefde en trouw sterker zijn dan de dood blijkt aan het einde van het boek als Ichigen, de trouwe geest als een feniks uit het vuur herrijst.

Kodo - De weg van de Boog gaat ten slotte ook over verbeeldingskracht en schrijven. 'Geloven is zien' volgens de geest en verbeeldingskracht maakt alles mogelijk. Hij noemt zichzelf nog 'de ziel van het penseel'. Later als Kodo de schrijfdoos van zijn moeder heeft gekregen, klinkt het 'Wat met inkt is geschreven, blijft eeuwig bestaan.' Schrijvers kunnen inderdaad de kloof tussen leven en dood overbruggen. Toch kunnen verhalen en schrijvers ook niet alles. Soms raken ze in de vergetelheid. Maar onverwachts kan een schrijver ook herboren worden, zoals Ichigen aan het einde van het verhaal.

Kodo - De weg van de Boog is een schitterend boek. Je kan het telkens opnieuw lezen en je zal steeds iets anders ontdekken. De tekst en de illustraties vormen een geheel, zodat het boek ook iets heeft van een reuze stripverhaal, een grafic novel. Afwisselend met de tekst vertellen de paginagrote tekeningen een deel van het verhaal. Dat verhaal is avontuurlijk en meeslepend door de strijd tussen de Samoerai en de Ninja's, de geheimen en de spanning tussen trouw en verraad. Maar het heeft nog veel meer in petto. Het nodigt de lezer uit om na te denken over leven en dood, over liefde en trouw over schuld en verantwoordelijkheid. Bovendien maak je in dit boek op een heel originele manier kennis met de Japanse cultuur.

Leuke weetjes

In het boek worden Japanse woorden en namen gebruikt. De vertaling wordt meteen meegegeven. Achteraan in het boek vind je ook meer uitleg over de betekenis van de namen. Kodo bijvoorbeeld betekent hartslag, maar verwijst ook naar een deel van het wierookritueel 'de weg van de geur'. Het betekent dat je met heel je hart luistert naar wat de geur vertelt. Verder krijg je ook informatie over Japanse rituelen die tot op vandaag bestaan bijvoorbeeld over de theeceremonie, bloemen schikken (Ikebana) en kalligrafie.
Het boek heeft een bijzonder formaat, 27 cm bij 20 cm. Dat is extra groot!