Kleine Adam

Auteur:

Mariette Vanhalewijn

Illustrator: Rita van Bilsen
Aantal pagina's: 56
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2011

Waarover gaat het boek

Adam is niet tevreden met de wereld. Hij vindt de hele wereld een rotzooi. Hij veegt alles weg door een afvoerpijp. Met zijn kleurpotloden tekent Adam een nieuwe wereld. Hij begint met de zee en de bloemen. En omdat het zo stil is, tekent hij ook vogels. Maar de vogels willen bomen om nesten te bouwen. Ze kwetteren en schreeuwen. Adam tekent een bos en valt in slaap.
Als hij wakker wordt, schreeuwen de vogels om eten. Nu tekent Adam insecten, muggen en vliegen, en ook vissen. Om de luidruchtige vogels uit de buurt te houden, tekent Adam een poes. Maar die poes gedraagt zich alsof alles van hem is.
Eigenlijk wil Adam nu wel mensen zien. Hij tekent zijn vriend Jeroen en zijn buurmeisje, en zijn kleine neefje David. Maar die huilende baby heeft een papa en een mama nodig. Adam wordt er moe van. 'Alles is al een keer bedacht', zucht hij. 'Laat de wereld maar weer worden zoals hij was. Maar de mensen mogen geen ruzie maken, en niet vechten. De wereld moet zo mooi zijn als ik hem getekend heb.' Maar dat laatste zinnetje heeft Adam te laat bedacht...
Alles is weer zoals vroeger: overal drukte en lawaai, te veel huizen en te weinig groen. Adam roept, maar niemand luistert. Ze halen de schouders op voor een kleine jongen en zeggen: 'Moet jij niet naar school?'. Thuis wachten vader en moeder. En op de televisie komt alweer slecht nieuws. Er is ergens oorlog, mensen moeten vluchten, kinderen hebben honger. Kan niemand daar iets aan doen?
Gelukkig geeft Adam het niet op. Hij tekent een grote regenboog om de mensen blij te maken. En hij hoopt dat de wereld ooit een beetje verandert.

Wat wil het boek ons vertellen

Dit sprookje laat zien dat er veel dingen niet zo goed zijn in onze wereld, maar dat we niet alles meteen kunnen veranderen. Ook al is het moeilijk, toch blijft Adam zijn droom van een betere wereld vasthouden. Denken aan een betere toekomst en eraan blijven werken, wordt hoop genoemd. De boodschap van Kleine Adam geeft aan alle lezers dan ook hoop om te blijven denken en werken aan een betere toekomst.
En ook al is het boekje eigenlijk al twintig jaar oud, toch blijft het verhaal van Kleine Adam nu nog steeds heel echt en herkenbaar.

Leuke weetjes

Dit boek is best al oud. Het verscheen voor het eerst in 1983 en werd in 1985 bekroond met de driejaarlijkse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur. Omdat de boodschap eigenlijk tijdloos is, werd het opnieuw uitgegeven!

Ook andere verhalen en de sprookjes van Mariette Vanhalewijn zijn weer helemaal in en worden nu opnieuw uitgegeven in de reeks Lannoo Retro.

Meer over Mariette Vanhalewijn lees je verder ook op:
www.villakakelbont.be/html/auteurs/auteursContent.asp?show=id&id=...
www.literatuurplein.nl/persdetail.jsp?persId=19654

Vragen

Kleine Adam is eigenlijk een boek voor jong en oud. Je kunt na het lezen met je mama, papa, juf, oma of opa leuke dingen doen om op zoek te gaan naar de boodschap van Kleine Adam.

* De wereld verbeteren
Wat zou jij aan de wereld willen veranderen? Als je helemaal opnieuw zou mogen beginnen, wat zou je dan het eerste tekenen? Teken jouw nieuwe wereld.
Kun je op je eentje de wereld veranderen?

* Kinderen en volwassenen
Kunnen kinderen wel de wereld veranderen? Hoe communiceren de mensen in dit verhaal?
Luisteren de grote mensen naar Adam? Luistert Adam naar de grote mensen? Waarover praten ze aan tafel?

* De kracht van kunst
Aan het einde tekent Adam een regenboog. Kun je met kunst (schilderijen, tekeningen, muziek, dans) de wereld veranderen? Mag je ook de lelijke kant van de wereld afbeelden? Zoek naar andere voorbeelden van kunst met een boodschap.

* Adam
De hoofdfiguur in dit prentenboek heeft een bijzondere naam. Naar welk verhaal verwijst de naam Adam? Vergelijk het verhaal van Kleine Adam met het Bijbels scheppingsverhaal. Wat is hetzelfde? Wat is anders? Zoek gelijkenissen en verschillen. Uit welk ander Bijbels verhaal komt de regenboog? Zoek woorden die de betekenis van de regenboog verduidelijken.