Isa en Max en het vliegende skateboard

Auteur:

Karin Thomas

Illustrator: Cor van der Horst
Aantal pagina's: 185
Jaar: 2009

Waarover gaat het boek

Kijk eens naar het hart van een zonnebloem. De pitten draaien zich perfect in spiraaltjes. Waarom dat zo is, kom je te weten in Isa en Max en het vliegende skateboard!

Isa en Max ontmoeten toevallig, op het einde van hun straat, professor Lophi. De professor is een vreemde man, maar hij bezorgt Isa en Max een onvergetelijke krokusvakantie. De professor laat zien hoe beperkt onze zintuigen zijn, hoeveel er gebeurt in de wereld wat wij niet kunnen zien en horen. Dat de materie van dingen eigenlijk een illusie is. Hij doet met Isa en Max allerlei proefjes. Zo laat de professor zien hoe water reageert op woorden en gevoelens. Hij legt uit dat water – het hoofdelement van ons menselijk lichaam - een geheugen heeft! Maar Isa en Max blijven niet in het laboratorium van professor Lophi. Op een dag ontdekken ze een mysterieuze deur die hen tot het centrum van de aarde brengt. Daar begint het avontuur! Ze ontmoeten aardlingen en boomnimfen, komen in een tijd waarin dinosauriërs nog niet zijn uitgestorven, gaan zelfs door een ruimte-tijd-poort waardoor ze in het gebied tussen de aardkern en het aardoppervlak belanden. Ze ontmoeten de wetenschapper Isaac Newton in zijn werkkamer in Londen in 1723. Tijdens hun reis horen Isa en Max voor het eerst over de supersnaartheorie, ze spelen een kwantummechanisch spel, ze voelen hoe een boom leeft, en zien wiskunde niet meer als dat saaie vak. Wiskunde is de taal van de vijfde dimensie waarin je denkt met je hart, op zoek naar eenheid. En ze kunnen enkel weer naar huis als ze door het zwarte gat in het centrum van de Melkweg durven te springen. Zou het hen lukken?

Wat wil het boek ons vertellen

Isa en Max maken een magische tijdreis doorheen en rond de aarde. Natuurlijk kan dat niet écht. Maar wat ze tussendoor van de professor leren is wel echter dan echt! Ze ontdekken de wonderlijke, mysterieuze wereld achter de wetenschap en ons bestaan.

Daarbij leren ze dat alles begint met trillingen en golven. Ja hoor, net zoals bij geluid! Wanneer je spreekt of muziek maakt, bewegen de geluidsgolven en trillingen zich voort in de ruimte. Daardoor kan de andere je horen. Maar ook andere dingen beginnen met trillingen. Een ziek lichaam, zo kun je lezen in het boek, is een lichaam dat niet juist trilt. En zo leer je nog veel meer over de ruimte en het ontstaan van de dingen en de wereld.

Wetenschap en nadenken over ons bestaan zijn niet altijd even makkelijk. Zeker niet als professoren of wetenschappers moeilijke woorden gebruiken. Misschien is het wel leuk en leerrijk om dit boek samen met een volwassene te lezen en er over te filosoferen, dieper na te denken en met elkaar te praten! Misschien kun je zelf wel enkele proefjes of testjes nadoen? Op het einde van het boek vind je ook een woordenlijstje dat je kan helpen. En zo word jij misschien wel een van de grote wetenschappers of filosofen van de toekomst!

Leuke weetjes

Op de website www.divineheart.nl/Isa en Max info.html vind je meer informatie over het boek en is het mogelijk om contact op te nemen met Karin Thomas.

Een artikel over dit boek en de auteur kun je lezen op: www.deweekkrant.nl/artikel/2009/december/09/een_kinderboek_vol_de....