Ik zie, ik zie

Auteur:

Pimm van Hest en Nynke Talsma

Illustrator: Nynke Talsma
Besprekingen thema's: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 28
Uitgever: Clavis
Jaar: 2014

Waarover gaat het boek

Ik zie, ik zie gaat over het jongetje Edward dat een bril nodig heeft. Hij wil dit eerst niet, maar stap voor stap ontdekt hij dat de bril heel nuttig is. Eerst moet hij een bril kiezen. Dat is best grappig want er bestaan veel verschillende brillen. Nadien ontdekt Eduard dat hij met zijn bril veel meer ziet dan vroeger. Hij ziet allerlei vormen in de wolken, vindt een verloren trouwring en vindt alles terug in zijn zoekboek. 's Nachts overwint hij zijn angst voor een monster en tot slot vindt hij een vriendinnetje om samen naar de wolken te kijken. En dat alles dankzij zijn bril!

Wat wil het boek ons vertellen

Het prentenboek vertelt ons dat een bril helemaal niet erg hoeft te zijn. Integendeel! De bril helpt je om beter te zien en allerlei dingen te ontdekken! Zo ziet Edward dat het monster dat hem ’s nachts bang maakte maar een schaduw is. Met een bril kan je er bovendien heel leuk uitzien. Eduard krijgt er een complimentje over van zijn vriendinnetje.

Voor veel kinderen is een bril opzetten vaak een grote stap. Wie een bril draagt wordt soms uitgelachen of gepest. Ik zie, ik zie leert dat een bril een nuttig instrument is.

Myrthe (7 jaar) vond Eduard mooier mét zijn bril. Na het samen lezen van dit boekje zei ze spontaan dat ze het niet erg zou vinden om een bril te dragen. Ze had er meer moeite mee dat Eduard en Linda elkaar op het einde kussen. Dat vond ze ronduit ‘vies’.

Leuke weetjes

De tekeningen in dit boek zijn leuk en steeds anders. Zo helpen de tekeningen om goed te kijken. Nu eens maakt de tekenaar iets heel groot en soms staan er kleine dingen op de achtergrond. Een keer moet je het boek omdraaien om te kunnen lezen wat er in de klas gebeurt.

De namen van de kinderen - Eduard en Linda- en de titel vond Myrthe niet zo goed gekozen. Zelf zou ze het boek gewoon ‘Een nieuwe bril’ als titel geven. Dan weet je meteen waarover het gaat.