Ik voel me zo. Gesprekken met kinderen over hun stemmingen.

Auteur:

Frans Lasès

Illustrator: Jan Jutte
Aantal pagina's: 192
Uitgever: De Eenhoorn
Jaar: 2012

Waarover gaat het boek

Frans Lasès praatte met vijfentwintig kinderen uit Nederland en Vlaanderen over hun gevoelens. Uit al die gesprekjes haalde hij korte stukjes op zoek naar hun wisselende stemmingen. Dat levert een fijne omschrijving op van heel verschillende positieve en negatieve gevoelens. Zo ontdekken we wat iemand bedoelt als hij of zij zichzelf verlegen, ontroerd, verdrietig, gul, grappig, zenuwachtig, jaloers, beschaamd of verliefd noemt of voelt.
Die kinderen slagen er vrij goed in om hun eigen humeuren in kaart te brengen en aan te geven wie of wat daarbij een rol speelt. Wat ervaren ze precies bij heimwee? Wanneer en waarom schamen ze zich voor hun ouders? Wanneer vervelen volwassenen kinderen met hun gedoe? En is vervelen altijd vervelend? Volgens Ludo (12) niet: ‘Vervelen vind ik niet vervelend. Ik vind het wel iets fijns. Vervelen is ook goed voor je, daar moet je iets mee doen. Ik ga dan gewoon muziek luisteren op mijn iPod en denk dan: straks ga ik weer spelen. Ik verveel me wel, maar nooit lang.’ De voorbeelden die de kinderen geven zijn heel herkenbaar en volgens de interviewer ook steeds echt gebeurd. Misschien voel jij je soms ook wel zo?

Wat wil het boek ons vertellen

Gevoelens en stemmingen besluipen ons soms heimelijk. We weten vaak niet waar ze vandaan komen en hoe we ermee moeten omgaan.
Door te lezen hoe andere kinderen zich (soms) voelen, verkennen we ook onze eigen gevoelens. Alsof we in een spiegel naar onszelf kijken en denken ‘Hé dat heb ik ook’. Het is troostend om te weten dat andere kinderen ook soms eenzaam zijn of zich schuldig voelen over iets. Lezen over gevoelens helpt om ze bij andere mensen te herkennen en begripvol te zijn.

Leuke weetjes

Tekenaar Jan Jutte gaf al die wisselende gevoelens een eigen gezicht. Frans Lasès gaf de kinderen met wie hij praatte in zijn boek een leuke nieuwe naam. Zo beschermt hij hun privacy. Dat betekent dat jullie als lezers niet echt kunnen te weten komen wie wat vertelde.

Wil je meer leren over dit onderwerp

Er zijn nog meer leuke boeken over dit onderwerp. Hoe voel jij je vandaag? (1991) van Hans Henkes is een verzameling grappige verhalen waarin omgaan met gevoelens (tevredenheid, angst, schuld, schaamte) centraal staat. Dit boek is al iets ouder, maar je vindt het beslist in de bib.
Wat schilt er met je? Voel jij je goed in je pel? (Joost Elfers & Saxton Freymann, 2001) is een boek zonder woorden. Grappige foto’s van groenten en fruit drukken via sprekende gezichten allerlei gevoelens uit. Je wordt er meteen vrolijk van.
In Vrolijk van Mies van Hout, een prentenboek voor kleuters, zijn kleurrijke visjes de stemmingsdragers. En ook in Mijn gevoelens van verdrietig zijn tot blij zijn (2001) wordt de gevoelswereld van kleuters via herkenbare situaties verkend. Misschien zijn jullie hiervoor al wat te oud, maar gevoelens heb je op elke leeftijd en je kunt er steeds over bijleren!

Wil je zelf met iemand praten over je gevoelens, en je durft dat niet goed bij je eigen vrienden of familie, dan kun je steeds terecht op www.awel.be.

Gerelateerd nieuws