Het Zomerhuis

Auteur:

Ann Brashares

Illustrator: Edd, Amsterdam
Aantal pagina's: 303
Uitgever: De Fontein
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Het Zomerhuis is een vreemd vertrouwd familieverhaal. Ooit waren Lila Harrison en Robert Thomas getrouwd. Ze kregen drie dochters, Emma, Quinn en Mattie en brachten de zomers door in een fantastisch vakantiehuis. Maar Lila en Robert gingen na een vechtscheiding uit elkaar en begonnen elk een nieuw gezin. Lila kreeg met Adam een zoon Ray; Robert en Evie een dochter Sasha. Beide families delen nog altijd hetzelfde zomerhuis. Maar ze leven sinds de scheiding in onmin met elkaar. Ze mijden elk contact. Ray Riggs en Sasha Thomas delen dan wel dezelfde kamer in het zomerhuis, ze hebben elkaar nog nooit echt ontmoet.
Bij het begin van het verhaal zijn Ray en Sasha net zeventien. Het wordt een bijzondere zomer. Een zomer waarin Ray en Sasha eenzelfde baantje delen, een zomer waarin het geluk Emma toelacht, waarin Mattie een geheim ontdekt dat haar vertrouwen in de toekomst op de helling zet, en waarin Quinn er voor zorgt dat beide families eindelijk samen komen. Maar wat een gelukkig familiemoment zou worden krijgt een dramatische wending. Voor niemand zal de toekomst ooit nog hetzelfde zijn.

Het Zomerhuis heeft veel troeven. Het is spannend, herkenbaar, gevoelig, soms een tikkeltje romantisch. Je hoeft echt niet te wachten op de volgende zomer om dit boek te lezen !

Wat wil het boek ons vertellen

In dit herkenbaar familieportret zie je wat echtscheiding, conflicten, botsende levensstijlen en de macht van het geld en van gezag aanrichten. De twee vroegere partners staan koppig tegenover elkaar en weigeren elke toenaderingspoging. En zo blijft het water veel te diep. Ook geheimen kunnen een negatieve invloed uitoefenen. Dat ervaart Mattie na een onverwachte ontmoeting met een wildvreemde man. Hij zet haar aan het denken over haar identiteit. Wie is ze eigenlijk ? De auteur heeft vooral aandacht voor de binnenwereld van de personages, hun geheime gedachten en gevoelens, hun toekomstdromen en zorgen. Qua opbouw herinnert het boek aan de klassieke tragedie. Ongemerkt voert de schrijfster je mee naar de onverwachte ontknoping. Maar kan er uit een tragisch gebeuren ook iets moois ontstaan? ...

Leuke weetjes

Ann Brashares maakte internationaal furore met de bestseller 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek