Het wonderlijke insectenboek

Auteur:

Bart Rossel

Illustrator: Medy Oberendorff
Besprekingen thema's: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 92
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Insecten. De meeste mensen vinden ze eng. Er zijn - zo denken ze - niet alleen te veel insecten, de meeste soorten bezorgen alleen maar last. Mieren en motten dringen onze woning binnen, luizen durven zich zelfs in onze haardos nestelen. Glimwormen en vlinders hebben een beter imago, ze zetten ons aan het dromen. Maar geef toe, eigenlijk weten we heel weinig over insecten.

In Het wonderlijke Insectenboek neemt Bart Rossel je mee naar hun verborgen wereld. Je ontdekt dat ze in allerlei vormen en maten bestaan en beseft beter dat insecten zelf een klein wonder zijn. Ze zijn immers opgebouwd volgens een heus plan met een kop, een borststuk, een achterlijf en een aantal poten. Heel merkwaardig is dat ze kunnen verwisselen van gedaante. Als hun pantser te klein wordt vervellen of verpoppen ze. Het verschil tussen de kleine larven en het volwassen insect is vaak heel groot. Veel insecten zijn ook goed in verstoppertje spelen. Zo kunnen ze hun vijanden te slim af zijn. Andere soorten maken lawaai of laten een vieze geur achter om te ontsnappen aan hun belagers.

Terwijl Bart Rossel op een speelse en vaak grappige manier over de vele soorten insecten vertelt, tekent Medy Oberendorf ze met een uitgekiende deskundigheid en precisie. De kleuren, de kleine voelsprieten, de sierlijke vleugels of een stukje van hun biotoop helpen om de verschillende insecten te herkennen.
Het wonderlijke insectenboek is niet alleen interessant voor toekomstige biologen maar voor al wie nieuwsgierig is en van de natuur houdt. Een keurig register helpt je om snel alle info over jouw lievelingsinsect terug te vinden.

Wat wil het boek ons vertellen

Het boek laat je zien over welke vaardigheden insecten beschikken en waarom ze ook nuttig zijn. Zo leer je deze diertjes - hoe vervelend ze soms ook zijn - met respect behandelen.
In sommige opzichten lijken insecten op mensen. Vooral de mieren bouwen een heuse samenleving uit met een echte taakverdeling: ze sturen elkaar berichtjes, geven voedsel door en de kwaadste soorten voeren echt oorlog met hun vijanden.

Zelfs de vieze de mestkevers spelen een belangrijke rol in het ecologisch systeem. Ze volgen koeien en andere grazers of zelfs olifanten en ruimen de drollen op. Dat is nuttig werk, want zo krijgen vliegen minder kansen. Bovendien verspreiden ze door hun mestballen ook zaden. Mestballen rollen is hard werk en daarom zorgen de kevers goed voor hun buit zodat luie soortgenoten ze niet kunnen stelen. Even nuttig zijn de aaseters, die kadavers opruimen. Blauwe en groene bromvliegen leggen eitjes in het dode vlees en hun larven, de maden leven ervan. Daarna volgen allerlei andere vliegen en kevers om het karwei verder af te maken.

Leuke weetjes

Wist je dat wetenschappers graag de Latijnse naam van insecten gebruiken? Die Latijnse namen vind je ook in dit boek terug.

Wist je dat wetsdokters die een verdacht overlijden onderzoeken ook de insecten op en rond het lichaam bestuderen om vast te stellen hoelang het slachtoffer al dood is?

Wist je dat mestkevers heel sterk zijn? Ze kunnen een mestbal voortrollen die wel vijftigmaal hun eigen gewicht is.