Het Vierde Rijk

Auteur:

Maria Nygren

Illustrator:
Aantal pagina's: 360
Uitgever: Clavis
Jaar: 2015

Waarover gaat het boek

Het Vierde Rijk vertelt het verhaal van vier jonge meisjes op de middelbare school. Ze hebben elk hun eigen problemen en onzekerheden. Langzaam maar zeker worden hun levens meer en meer met elkaar verbonden.

Het hoofdpersonage Blenda is net verhuisd en wil een nieuwe start maken. Ze hoopt op haar nieuwe school wel populair te kunnen worden. Het wordt snel duidelijk dat ze daar heel veel voor over heeft. Blenda komt al gauw in contact met Lena-Stina Dahl, die gepest wordt door haar klasgenoten en LSD genoemd wordt. Zij voelt zich zo ongelukkig dat ze vaak aan de dood denkt.

Het meisje dat alle macht in handen heeft op school is Hedvig. Zij en haar beste vriendin Penny worden door iedereen op handen gedragen: niet alleen door de leerlingen, maar ook door leerkrachten en zelfs de directeur.

Wanneer de leerlingen in groepjes verdeeld worden om een groepswerk te maken, wordt Penny bij Blenda en LSD ingedeeld. Vanaf dit moment zijn de levens van de drie meisjes onlosmakelijk met elkaar verbonden. Penny – die ruzie heeft met Hedvig omwille van een jongen – komt tot het besef dat ze zichzelf niet meer kon zijn in de vriendschap met Hedvig en sluit vriendschap met Blenda en LSD.

En dan bedenkt Blenda een plan om met z’n drieën uit te voeren. Geïnspireerd door het project rond Hitler, wil ze samen met Penny en LSD Hedvig van de troon stoten. Maar hoe pakken ze dat aan? Hoe kunnen ze de technieken van Hitler gebruiken om de macht van Hedvig af te nemen en de democratie op school te herstellen? Blenda bedenkt een slim plan, maar het succes van haar acties is nooit genoeg: ze wil telkens meer, telkens net dat ene stapje verder…

Het Vierde Rijk leest heel vlot. Als lezer word je echt meegesleept in het verhaal. Je moet regelmatig je mening bijstellen over de verschillende personages als je vordert in het verhaal: geen van de vier belangrijkste personages is volledig zoals je je haar in het begin had voorgesteld. Deze verrassende wendingen en het onverwachte einde maken het een boek dat je je nog lang zal herinneren.

Wat wil het boek ons vertellen

Het vierde Rijk vertelt de lezer over kleine en grote problemen waar jonge mensen mee worstelen: de zoektocht naar een eigen identiteit, het verlangen om leuk gevonden te worden, groepsdruk. Maar ook onzekerheid over je uiterlijk of pesterijen. Dit kan jongeren tot wanhoop drijven en hen erg extreme keuzes laten maken.

Wie dit boek leest, staat zeker even stil bij deze problemen en zal zich in sommige ervan misschien zelfs herkennen. De hoofdboodschap van dit boek is dat iedereen anders is en de kans moet krijgen om zichzelf te kunnen zijn. Verder is niet iedereen zoals hij/zij op het eerste zicht lijkt: Hedvig, die het perfecte leventje lijkt te leiden, blijkt ook haar problemen te hebben. Deze schaamte om voor je onzekerheden en problemen uit te komen is iets wat vele jongeren ervaren.

Wil je meer leren over dit onderwerp

Als je geïnteresseerd bent in de thematiek van macht en wat dit met mensen kan doen of hoe mensen hun macht kunnen misbruiken om anderen te manipuleren, kan je de film “Die Welle” bekijken. Dit is een Duitstalige film, maar je vindt hem ook met Nederlandstalige ondertitels. Deze film gaat over een leerkracht die erin slaagt om zijn klas volledig in zijn greep te krijgen. Deze leraar maakt misbruik van zijn macht – net zoals Hitler – om de leerlingen te dwingen enkel datgene te doen wat hij wil.
De film steunt op het bekende jeugdboek The Wave (1981) van Morton Rhue, in het Nederlands De golf (Sjaloom, 1981).