Het schrift van Perle

Auteur:

Timothée de Fombelle

Illustrator: Querido
Samenvattende woorden: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 263
Uitgever: Querido
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

Wie kon nu weten dat ze een fee was geweest?’ Met deze zin opent Thimothée De Fombelle de sprookjeswereld die hij bevolkt met boeiende maar ook heel herkenbare personages.

Een hoofdrol is weggelegd voor de fee Oliå, maar dé belangrijkste figuur is prins Iliån, die verliefd werd op Oliå maar voor altijd van haar gescheiden is nadat hij verbannen werd naar de mensenwereld, meer bepaald naar het Parijs van de jaren dertig. Hij wordt er geadopteerd door een Joods echtpaar dat Maison Perle runt, een heel bijzondere snoepwinkel. De auteur roept met treffende details de sfeer op van die jaren dertig, maar ook die aan het front tijdens de grote oorlog en in het ontredderde land erna.
Tussendoor loopt een tweede verhaallijn in de fantasiewereld, waarin een koning gek wordt van verdriet als zijn geliefde koningin sterft door de vloek van een moerasgeest. Het kind dat zijn vrouw baart, wil hij niet zien. En dan is er nog de derde draad, die in het heden speelt. Daarin belandt een jonge fotografe bij de bizarre Joshua, die woont in een oud huis vol magie. Als ze de schriften van Perle vindt in dat huis, komen alle draden samen.

Naast de gevoelens is er ook een grote dosis spanning die het verhaal vaart geeft. Daarom is het verhaal, net als het schrift van Perle dat de jonge ik-verteller vindt, ‘een sprookje en een avonturenroman’ tegelijk. Op het einde, als alle draden samenkomen, geeft dat vuurwerk en vloeien sprookje en werkelijkheid door elkaar. Meteen heeft de verteller ook zijn doel bereikt, Iliån en Oliå ‘terug naar huis’ brengen, naar de sprookjeswereld waar ze thuishoren. En de lezer weet dat het goed is zo.

Wat wil het boek ons vertellen

De Fombelle weeft met die vele draden een schitterend tapijt, met engelen- of liever feeëngeduld. De rode draad in het verhaal vormt de liefde, dat ‘geheim dat voor feeën verboden is: liefde als levenskracht. Dat wil zeggen de kracht die leven geeft en leven neemt.’ Rond de liefde weven zich als vanzelf talloze andere gevoelens, die de schrijver met krachtige beelden oproept, zoals in het volgende citaat over Oliå’s smart: ‘Ze trok de woorden stuk voor stuk uit haar hart, alsof het doornen waren, of zwarte vogeltjes die er te lang hadden genesteld.’

Leuke weetjes

Timothée de Fombelle is een Franse schrijver die internationaal meteen bekend werd met zijn debuut Toby Lolness (2006), een fantastisch boek over een boomvolk van nauwelijks een paar millimeter groot, dat de lezer intens doet nadenken over goed en kwaad in onze wereld. Net als Toby Lolness bestaat ook Vango uit twee delen. Het speelt in de jaren dertig van de vorige eeuw en begint in Parijs, een stad die ook in Het schrift van Perle een grote rol speelt.