Het regent zonlicht

Auteur:

Koos Meinderts

Illustrator: Annette Fienieg
Aantal pagina's: 64
Uitgever: Lemniscaat
Jaar: 2010

Waarover gaat het boek

Een zeemeermin op weg naar Kopenhagen, een gekke oom op bezoek, een jongen die mooie meisjes spaart, een schipperskind met de boot op weg naar Schotland, Maite Maria die wacht op haar soldaat, een moeder die een lied zingt voor haar dochtertje van glas, Rosa die danst tot er geen bloem meer groeit ... het regent zonlicht in de hoekjes van het paradijs, en in de dichtbundel van Koos Meinderts en Annette Fienieg!

Wat wil het boek ons vertellen

In dit dichtboek staan prachtige prenten met bijpassende gedichten die je doen nadenken over de tekeningen, maar ook over het leven. De prenten zouden ook andere gedichtjes kunnen krijgen. Misschien bedenk jij er wel eentje? En zo gaat ook het leven: er is niet één juiste weg, je kunt vaak kiezen. Maar kiezen is meestal ook verliezen. Waar heb jij bijvoorbeeld spijt van en wat mis je dat je niet hebt gekozen of niet (meer) hebt? De gedichtjes en prenten leren je door een roze bril te kijken. Zo is het leven veel plezanter. Maar soms moet je die roze positieve bril ook eens afzetten, om alle verschillende hoekjes van het paradijs te leren kennen. Ook al zijn die minder leuk, als het regent én de zon schijnt, dan krijg je meestal een regenboog. En het leven vól verschillende kleuren is misschien nog wel leuker dan enkel die roze bril! Ja toch, als het zonlicht regent …

Het regent zonlicht

Op de wereld
op het meisje in het gras
Hoor haar moeder
zingt een liedje
voor haar dochtertje van glas
God behoed haar
voor de kraaien
en de allereerste kras
Voor de hobbels
en de kuilen
en het snijden van het gras

Leuke weetjes

Meer info over de auteur en illustrator van deze dichtbundel en ander werk van hen vind je op:

http://lemniscaat.nl/Jeugd/Kinder-%20en%20jeugdboeken/auteurs/Koo...
http://lemniscaat.nl/Jeugd/Kinder-%20en%20jeugdboeken/auteurs/Ann...
www.meinderts-fienieg.nl

Net als bij Verdriet is drie sokken, de eerste dichtbundel van het duo bij Lemniscaat, heeft Thijs Borsten een groot aantal teksten op muziek gezet. Met boek en cd regent het dus ook zonnige muzieknoten…

Opdrachten

Bij deze dichtbundel kun je leuke opdrachten doen. Zo ga je op zoek naar de betekenis van en boodschap achter de gedichten!

- Kijk eerst naar de tekeningen. Kun je er zelf een verhaaltje of versje bij verzinnen? Want bij de prenten kunnen verschillende verhalen en versjes bedacht worden. En jouw gedicht is evenveel waard als dat van het boek! Iedereen heeft het recht om een eigen visie en mening te hebben en mag die ook uitdrukken. Zo kijk je in het leven ook best niet enkel door een roze bril, maar probeer je de dingen vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en te belichten. Zo zie je niet alleen de regen, maar ook het zonlicht, of beide. En wat gebeurt er als het zonlicht regent? Dan verschijnt er wel eens een kleurrijke regenboog!

- Denk eens na over keuzes maken en kiezen. Vaak hoort bij kiezen ook verliezen. Dat lees je ook in sommige gedichten. Heb je al eens moeilijke keuzes moeten maken? Tussen je moeder of vader (bijvoorbeeld als ze gescheiden zijn), tussen twee liefjes, tussen jezelf en je broer of zus, tussen links of rechts gaan op een kruispunt, tussen twee cadeautjes? Ben je dan vooral blij als je gekozen hebt? Ben je dan blij met wat je hebt of ben je dan treurig om wat je niet (meer) hebt?

- Dek de prenten in het poëzieboek af en maak zelf een tekening bij je favoriete gedicht(en).