Het grote boek van Madelief

Auteur:

Guus Kuijer

Illustrator: Mance Post
Aantal pagina's: 418
Uitgever: Querido
Jaar: 2007

Waarover gaat het boek

Madelief fleurt net als een echt madeliefje de wereld op. Wanneer ze verhuist, missen haar vrienden Roos en Jan-Willem haar heel erg. Haar mama is door haar nieuwe job haast nooit thuis. Madelief verveelt zich en schrijft haar vrienden brieven. Ze vindt haar nieuw leven toch wel een beetje saai. In de stad woont niemand om met de poppen te gooien.
Maar op een dag ontmoet ze Robbie de Rover. Hij woont in een spookhuis en is kwaad op de wereld. Al snel leert Madelief dat de werkelijkheid niet altijd is zoals ze lijkt en dat ze volwassenen toch niet altijd begrijpt. Van grote mensen kun je misschien maar beter soep koken.
In haar nieuwe school krijgt ze les van meester Cowboy. Hij is wel een rare meester. Want wie zet je nu op je kop in de prullenbakals je stout bent?
Wanneer haar grootmoeder sterft, ziet Madelief slechts weinig mensen op de begrafenis en er is niemand die weent. Hoewel ze haar grootvader niet goed kent, gaat ze toch bij hem logeren. Zo kan ze hem troosten. Uit de verhalen van opa en door het rondneuzen in oma’s geheimzinnig huisje in de tuin leert ze begrijpen dat oma het niet makkelijk had. Madelief ontdekt de onderliggende krassen in het tafelblad.
En dan leert Madelief Tom en zijn bende kennen. Voor hen gaat ze gekke Eddie bespioneren. Ze raakt zelfs verwikkeld in een gevecht. Maar ja, wat wil je als je verliefd bent en een hoofd vol macaroni hebt?

Wat wil het boek ons vertellen

Madelief is een stoere meid en beleeft heel wat avonturen.
Ze trapt wel eens op iemands tenen, maar ze heeft een goed hart. En ze denkt vaak na over het leven.
Samen met haar vrienden vraagt ze zich af wat ze later willen worden en hoe het zou voelen om volwassen te zijn.
Ze leert dat opgroeien niet altijd even makkelijk is. Maar als je valt, moet je gewoon weer opstaan,
leren uit je fouten, en met beide voeten verder het leven en nieuwe avonturen instappen!

Leuke weetjes

De auteur van dit boek, Guus Kuijer, kreeg voor zijn schrijfwerk de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur. En hij heeft ook al heel wat Gouden en Zilveren Griffels op zijn naam staan. Meer info over hem lees je op: www.leesplein.nl/LL_plein.php?hm=2&sm=1&id=23

Wil je meer weten over de illustratrice Mance Post? Neem dan eens een kijkje op www.leesplein.nl/LL_plein.php?submenu=set_set&id=506.