Het familieproject

Auteur:

John-Paul Flintoof & Harriet Green

Illustrator: Sarah Jane Coleman
Aantal pagina's: 296
Uitgever: De Geus
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

Het familieproject is geen roman die klaar ligt om te lezen. Je moet er zelf een invulling aan geven. Maar met de leuke inhoudstafel en de vele suggesties moet dat lukken.
Potloden, stiften en een pen vormen het basismateriaal, maar stickers, (oude) foto's en internet maken het spannender. De spelregels mag je zelf bedenken. Van een iets moet je wel overtuigd zijn: familie doet ertoe.
Na een korte inleiding kan je meteen op weg. Teken een eenvoudige familiestamboom en verzamel feiten en herinneringen. Wat eten jullie? Hoe zitten jullie aan tafel? Welke lievelingsrecepten doen er de ronde in de familie. Van welke kledij houden jullie? Van welke boeken of muziek? Welke schilderijen hangen er in jouw thuis? Hebben jullie huisdieren? Hoe vieren jullie verjaardagen?
Natuurlijk komen er ook ernstiger onderwerpen aan bod, die je dwingen om na te denken over je eigen identiteit. Waar liggen je wortels ? Als je naar jezelf in de spiegel kijkt wat heb je dan geërfd van je ouders? de handen, de ogen, de neus...?
Heb je politieke of religieuze overtuigingen van thuis meegekregen? Is er iemand in jouw familie die op een voetstuk mag? Zijn er onvergetelijke vakanties of magische momenten die je nooit wil vergeten?

Er zijn ook spannende en creatieve opdrachten. Zo kan je op zoek gaan naar kleine en grote familiegeheimen of -mysteries? Misschien vertelt iemand jouw tijdens je speurtocht wel iets wat je nooit eerder hoorde bijvoorbeeld een raadselachtige gebeurtenis of een stevige familieruzie.

Wat wil het boek ons vertellen

Als je je familiegeschiedenis niet kent, dan weet je niks. dan ben je een blad dat niet weet dat het deel uitmaakt van een boom. Die wijze gedachte van Michael Crichton vat de boodschap van dit boek goed samen.

Leuke weetjes

John-Paul Flintoff en Harriet Green vormen zelf een gezin. Hij is kunstenaar, schrijver en filmmaker. Zij is redacteur van het familiekatern van The Guardian. Ze hebben samen een dochter en maken deel uit van een enorme stamboom.
Het familieproject is een mooi boek uitgegeven in wit, hemelsblauw en zwart. De originele tekeningen en de speelse letters zorgen voor dat duwtje in de rug om er zelf ook iets moois van te maken.