Graf DK62

Auteur:

Ilse De Keyser

Illustrator: Studio Clavis
Aantal pagina's: 177
Uitgever: Clavis
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Graf DK62 begint en eindigt in Leuven, de studentenstad bij uitstek.
Bij de aanvang is de sfeer opgewekt. Stella Demoustier studente egyptologie is bij de gelukkigen die professor Bartoli op een unieke archeologische reis mag vergezellen. Vier studenten zullen met de prof egyptologie de vallei van de koningen en het graf van Toetanchamon bezoeken, nadat de ontdekking van een nieuwe ruimte achter de grafkamer voor een vernieuwde belangstelling zorgde. Daarbij kwam als vanzelfsprekend ook de vloek van Toetanchamon ter sprake. Verschillende archeologen die de tombe van Toetanchamon ontdekten en openden stierven immers kort daarop.

Niet iedereen is echter gelukkig met de buitenkans die Stella krijgt. Haar verloofde Bas is zuinig op zijn meisje en vindt het maar niets dat ze met drie mannelijke studenten - Adil, Steve en de oudere Christian - optrekt. Als Stella net voor de afreis met de post een beeldje van een cobra toegestuurd krijgt voelt ze zich niet lekker. En de tarotkaarten van haar huisgenote Katrijn voorspellen ook weinig goeds, maar dat weet Stella gelukkig niet.

De eerste kennismaking met Egypte verloopt gelukkig vlot. De vriendelijke gastheer van de 'Neftari Residence' in Luxor en zijn echtgenote verwelkomen hen hartelijk. Ook al zijn er wat kleine spanningen in de groep, toch geniet het gezelschap voluit van Egyptes schoonheid: Luxor, Karnak, Deir el-Bahri met de tempel van Hatsjepsoet en natuurlijk de vallei van de koningen. Het bezoek aan het graf van Toetanchamon vormt een hoogtepunt, maar de onverwachte dood van Steve, geveld door een banale wespensteek zet een domper op de reis. Voor Stella voelt plots alles onwerkelijk aan. De terugreis komt geen dag te vroeg. In de luchthaven zorgt haar aandacht voor Adil meteen voor wrevel bij Bas. Het is tijd om even afstand te nemen. Als Adil bij zijn thuiskomst haast meteen in het ziekenhuis belandt met zware longproblemen, neemt bij Stella de angst toe. Rust er dan toch een vloek op dat graf? Maar wie kan ze in vertrouwen nemen? Moet ze Christian verwittigen of openhartig met Katrijn praten of met Prof. Bartolli? Maar hij gelooft niet in de vloek van Toetanchamon…

Wat wil het boek ons vertellen

Graf DK62 is op de eerste plaats een spannend en avontuurlijk boek. Rond de vallei van de koningen en de jonge farao Toetanchamon hangt een mysterieuze sfeer. Dat zorgt onderhuids voor een zekere onrust in de groep.

De toeristische trekpleisters in Egypte worden met veel aandacht voor de geschiedenis en de archeologische informatie beschreven. Ook Leuven vormt een knap decor voor deze detectiveroman. De personages slenteren door de stad, houden halt in restaurant De Appel en bezoeken een tentoonstelling in Museum M. De lezingen over Egypte gaan door in de Faculteit Letteren.

Ilse De Keyser slaagt er ook in om de spanning tot op het einde vol te houden. Zijn ziekte en dood louter toeval of is er toch sprake van een samenhang of zelfs van een vloek?

Graf DK62 bezorgt je enkele uren leesplezier en veel informatie over de schatten van Egypte.

Wil je meer leren over dit onderwerp

Op wikipedia vind je meer informatie over de vloek van Toetanchamon.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vloek_van_de_farao

Van de expeditie onder leiding van Howard Carter naar het graf van farao Toetanchamon stierven na de opening van de tombe, meer dan twintig mensen die er op een of andere manier bij betrokken waren gekomen een voortijdige dood. Dertien van hen waren aanwezig geweest bij de opening van het graf. Dat zorgde voor hevige beroering in de media van die tijd.