Geheim agent OMA

Auteur:

Manon Sikkel

Illustrator: Katrien Holland
Aantal pagina's: 112
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

Max heeft twee oma's. Een oma kent hij niet, de andere oma kent hij heel goed. Zij vangt hem op na school en doet leuke dingen zoals puzzelen of hem verwennen met snoep of een uitstapje. Die oma wil alles supergoed doen. Ze breit dikke truien voor Max. Vinnie de pestkop van de klas noemt dat 'poepkaktruien'.
Op een dag wordt oma onwel. Ze moet naar het ziekenhuis en kan dus niet voor Max zorgen na schooltijd. Papa vindt dat de andere oma nu moet bijspringen. Mama vindt dat geen leuk idee.
Maar oma Zita haalt Max af van de school. Ze rijdt in een supersnelle sportwagen en draagt een tijgerpak en hoge laarzen. Oma Zita zet Vinnie de pestkop meteen op zijn plaats.
Maar nu begint het avontuur pas. Max reist met zijn nieuwe oma naar Amsterdam. Oma Zita is een geheimagent. Ze moet daar een bom onschadelijk maken en een terrorist vangen. Eerst mag Max nog even naar de kermis. Dan is het tijd voor de gevaarlijke opdracht. Gelukkig kan Max zijn oma helpen, zo dat alles goed komt.
Daarna leert hij oma Zita alles wat echte oma's doen: luisteren naar de kleinkinderen, trakteren met frietjes, milkshake en ijsjes bij McDonald's of centjes geven voor de spaarpot.

Wat wil het boek ons vertellen

Iedereen is anders en elke oma vult haar rol in op haar eigen manier.
Max houdt van allebei maar dat betekent niet dat hij alles leuk vindt. De truien die de ene oma breit vindt hij niet zo mooi. De gekke oma weet dan weer niet goed wat kinderen leuk vinden. Maar Max leert van haar weer nieuwe dingen. Na het avontuur met oma Zita is hij niet bang meer en hij kan geheimschrift lezen.

Wil je meer leren over dit onderwerp