Exit

Auteur:

Tim Kestens

Illustrator:
Aantal pagina's: 112
Uitgever: Clavis
Jaar: 2011

Waarover gaat het boek

Zo snel kon de idiootste dag uit je leven passeren. Alsof het een snelle hamburger was die je tanden in een paar happen konden verorberen. Maar er zat rattenvlees in de Big Mac, en een goed verstopt scheermesje.

Als Thijs, ook wel de Puistige Prins genoemd, op een doordeweekse ochtend nonchalant tegen één van de schoolmuren aanleunt, duurt het even vooraleer het tot hem doordringt dat er die dag iets is veranderd. Hier en daar barsten dramagroepjes in tranen uit en even later loodst de directeur in hoogsteigen persoon de leerlingen naar de feestzaal. Naast Thijs sjokken de Koning (Bas), Mister IQ (Jelle) en de Blonde Ridder (Finn) die wild fantaseren over wat er gebeurd zou kunnen zijn. En dan valt het doek. Er is iemand dood. In één klap verandert hun jarenlange vriendschap in wantrouwen. Wie van hen zal kraken? Vluchten kan niet meer.

Wat wil het boek ons vertellen

In dit rauwe portret volg je vier jongens die plots de bodem onder hun voeten voelen wegschuiven en ontrukt achterblijven. Hoe lang zullen ze een leugenachtig leven blijven volhouden en wie zal er als eerste buigen onder de druk van deze neerwaartse spiraal? Wat zullen hun ouders – of wat zal Loes! – hiervan zeggen?

Via flashbacks word je meegevoerd naar hun onbezonnen tienerjaren, toen er nog geen smerige drugs in hun lijf zat en ze nog dolle kwajongensstreken uithaalden. Nu het schuldgevoel hun vriendschap uitholt en de CLB-rouwvrouw de leerlingen aanspoort tot openheid, voelen de jongens dat elk woord, elke beslissing, een immense stap vooruit of achteruit inhoudt. Ze moeten hun verantwoordelijkheid opnemen, maar dat wordt meer vloek dan zegen.

Dit eerlijke verhaal vraagt om een eerlijke, maar ook dappere en misschien zelfs stoere lezer om zich samen met Thijs, Bas, Jelle en Finn in hun kolkende leefwereld te werpen. Op hoop van zegen.

Gerelateerd nieuws