Er was eens een kasteel

Auteur:

Piers Torday

Illustrator: Nicola Theobald & Rob Biddulph
Aantal pagina's: 283
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Als het gezin Mallory eindelijk kan vertrekken om kerstmis te vieren bij opa en oma, komen ze in een hevige sneeuwstorm terecht. De reis is niet ver maar ze rijden wel door een verlaten streek. Terwijl drie kinderen op de achterbank kibbelen duikt de auto van de weg in een ravijn. Mevrouw Mallory is bewusteloos, de twee meisjes zijn ongedeerd maar zitten gekneld in de auto. Muis hun broer van elf werd uit de wagen geslingerd.
De jongen beseft niet goed wat er gebeurd is of waar hij zich bevindt. Muis belandt in een droomwereld waar zijn speelgoedspullen - de knuffel Efel, ridders en een dinosaurus - hem vergezellen. Muis volgt een loslopend schaap al weet hij niet waarheen. Hij is bang. Het lijkt alsof iets of iemand hem achtervolgt. Hij heeft honger en moet vechten tegen boze tegenstanders. De tocht door het sneeuwlandschap brengt hem naar een donker bos, een oude mijn, een verlaten kerkhof en ten slotte een kasteel. Stilaan komen herinneringen naar boven. Dan weet hij weer dat het kerstmis is en ziet hij herkenningspunten op de weg naar het huis van zijn opa. Soms geeft hij de moed op en blijft hij zitten, maar dan wil hij weer tonen dat hij wel iets kan, en zet hij de tocht verder. Zal Muis het droomkasteel bereiken?

In de wagen probeert zijn oudere zus zich los te maken uit haar benarde positie. Ze zoekt jassen om haar mama en haar zusje warm te houden. Ten einde raad verlaat ze de auto op zoek naar haar broer. Intussen hebben de ongeruste grootouders alarm geslagen. Het hele dorp gaat op zoek naar het verdwenen gezin, maar de tijd dringt.

Wat wil het boek ons vertellen

Muis Malory was altijd al een buitenbeentje op school en ook binnen het gezin. Dat maakt hem zo herkenbaar en sympathiek. Als mama wil vertrekken zit hij nog op zijn kamer in zijn lievelingspyjama. Even later wordt hij met een warme jas en twee verschillende laarzen aan zijn voeten in de auto gezet. Een knuffel en de tablet met het ridderspel houden hem gezelschap. Muis vertoeft het liefst in zijn eigen droomwereld waar hij nog even niet volwassen moet worden.

Er was eens en kasteel is een fantastisch avonturenverhaal maar ook veel meer. Het is ook het verhaal van een jongen die zijn plaats zoekt in het gezin tussen de twee zussen en op school bij zijn strenge meester. Hij is klein van gestalte en voelt zich vaak machteloos. Hij vlucht weg in zijn 'games' en in zijn dromen.
Het boek heeft ook een filosofische boodschap. Het leven zelf is een tocht vol uitdagingen en gevaren. Op zijn laatste reis wordt Muis geconfronteerd met zichzelf. Wie is hij, wat overkomt hem, wat maakt hem echt bang? Het hele boek lang hoop je dat hij het zal redden.
Er was eens een kasteel kan je vergelijken met De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren.

Leuke weetjes

Het verhaal van de tocht wordt in een ander lettertype weergegeven. Zo kan je als lezer duidelijk een onderscheid maken tussen de verbeelde wereld met de speelgoeddieren en wat er echt gebeurt thuis, onderweg, in de auto, tijdens de zoektocht...

Piers Torday is ook de auteur van de trilogie De laatste wilde dieren, De dieren van het duister en De dieren van ver.