Een buitengewoon leven

Auteur:

Monica Wood

Illustrator:
Aantal pagina's: 384
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

Een buitengewoon leven gaat over de vriendschap tussen een jongen en een hoogbejaarde dame. De jongen in het boek is elf en padvinder. Hij heeft een passie voor cijfers en vooral records. In het boek krijgt hij geen naam. Dat maakt hem een beetje tijdloos en universeel. De oude dame heet Ona. Ze is honderdvier en woont nog in haar eigen huis. Het liefste leeft ze onopvallend, alleen met haar geheimen. Maar ze heeft hulp nodig en daar zorgen de scouts voor. Ze stuurt echter de ene na de andere jongen weg, tot ze DE jongen leert kennen. Het klikt meteen: hij klaagt niet, helpt haar zonder morren en behandelt haar niet als een hulpbehoevend oud besje. Integendeel, hij daagt haar uit om nog een paar decennia langer te leven. Dat ze elkaar zo goed aanvoelen, komt omdat ze allebei buitenbeentjes zijn. Zij schudt de meeste mensen van zich af, hij heeft geen vrienden en leeft in zijn wereld van cijfers en records. Het respect voor elkaar is wederzijds. Ona praat tegen de jongen als tegen een gelijke. Ze volgt hem in zijn vreemde redeneringen en luistert naar zijn dromen. Allebei worden ze sterker door de vriendschap.

Als de jongen niet meer opdagen vraagt Ona zich af of ze zich toch vergist heeft in hem. Maar dan verschijnt zijn vader. Hij neemt de taak van de jongen over en voert de ene klus na de andere uit bij Ona.

Wat wil het boek ons vertellen

De personages in dit boek zijn kwetsbare en gekwetste mensen zijn. De schrijfster toont hun geheimen, angsten en verlangens. Zelfs Ona’s aftakelende lichaam wordt beschreven. Toch is het geen somber boek. Ona is een warme figuur die met veel humor naar het leven kijkt. De auteur doet je nadenken over wat wezenlijk is in het leven, over oud worden en sterven, over levensmoed en mislukking, over loyauteit en schuld. De boodschap wordt nooit opdringerig maar zit verweven in een ontroerend en hartverwarmend verhaal.

Wil je meer leren over dit onderwerp

Een ander boek over de vriendschap tussen jong en oud is :
Rood, L., Sprong in de leegte (15+)
Bottinga, G., Witte gaten (15+)
http://www.lees-wijzer.be/jongeren/boek/witte-gaten