Door het vuur

Auteur:

Jenny Valentine

Illustrator: Bockting Ontwerpers, Amsterdam
Aantal pagina's: 189
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

Iris moet hals over kop met haar moeder Hannah en haar stiefvader de Verenigde Staten verlaten en naar London terugkeren. Haar vreemd gedrag - ze houdt van vuur en stichtte brand - zorgde er voor problemen. Er was geen tijd om afscheid te nemen van haar vriendje Thurston. De relatie met haar moeder verslechtert er alleen maar door. Iris minacht Hannah, een ex-fotomodel, die alleen aandacht besteedt aan uiterlijke dingen. Haar stiefvader Lowell vindt ze een mislukte soapacteur. Met Ernest haar echte vader heeft Iris al twaalf jaren geen contact meer. Ze herinnert zich nauwelijks iets van hem. Dat verandert vrij plots als de familie het bericht krijgt dat Ernest terminaal ziek is en contact wil met zijn dochter. Eerder schoorvoetend stemt Iris daar mee in. Haar moeder lijkt enthousiaster, misschien wel omdat ze de erfenis ruikt.
De gesprekken tussen Iris en haar vader verlopen eerst moeizaam, maar stilaan begrijpen ze elkaar beter. De band wordt nog sterker als Iris ontdekt dat Hannah niet in de steek gelaten werd maar zelf bewust alle contact met Ernest verbrak. Ze liet dus haar dochter opgroeien in een web van leugens. Terwijl Hannah een inventaris maakt van de verzameling kunstwerken die ze straks hoopt te erven, gebruiken Iris en Ernest de tijd om de vele gemiste jaren goed te maken. Via Ernest begrijpt Iris beter zichzelf en haar moeder. Zelfs haar vreemde fascinatie voor vuur en vlammen krijgt een plaats. Maar Ernest heeft ook een plan voor de toekomst dat hij alleen deelt met Iris. Dat geheim plan zal verregaande gevolgen hebben...
De roman begint na de begrafenis van Ernest. Met stukjes verleden moet je zelf de puzzel in elkaar zetten. Het verhaal wordt verteld door Iris en we kijken door haar ogen naar de werkelijkheid. Het beeld van haar opvoeders, Hannah en Lowell is niet fraai. Iris ziet hen als een egoïstisch koppel dat alleen aast op de nalatenschap van Ernest om de schuldenberg op te lossen.

Wat wil het boek ons vertellen

Door het vuur gaat over liefde en gemis, en meer nog over waarheid en leugen. Het gemis van een vaderfiguur heeft Iris getekend en de tijd is kort om dit weer goed te maken. Maar de intense periode met haar zieke vader maakt veel goed. Ze put er niet alleen kracht uit, ze ontdekt ook de karaktertrekjes die ze met hem deelt. De verborgen waarheid verandert haar beeld van het verleden en van de toekomst. Haar moeder zo leert ze, handelt alleen uit eigen belang. Jammer voor haar dat ze haar tegenspeler verkeerd inschat, want ook Ernest weet hoe hij de werkelijkheid naar zijn hand kan zetten.

Leuke weetjes

Eerder schreef Jenny Valentine Op zoek naar Violet Park, waarmee ze de Guardian's Children's Prize won.