Dertien rennende hertjes

Auteur:

Edward van de Vendel

Illustrator: Mattias De Leeuw
Aantal pagina's: 160
Uitgever: De Eenhoorn
Jaar: 2012

Waarover gaat het boek

Een leuke stille middag. Mama en Maantje drinken gezellig thee. Grote broer Raf volgt judoles. Mama loopt even de tuin in om te bellen. Juist dan springen dertien minihertjes weg van op de blauwe vaas. Ze trippelen op de tafel en lopen over Maantjes arm. Eentje fluistert in haar oor ‘hertogin’ en duikt dan in haar capuchon. De anderen volgen. Voorzichtig brengt Maantje ze naar haar kamer. Daar voeren de hertjes een aantal nummertjes op om dan te verdwijnen in de poster alsof ze er nooit geweest zijn. Maantje voelt zich heel bijzonder. Ze wil er met mama over praten. Maar voor haar kamerdeur staat Raf. Hij verveelt zich, hij heeft een rothumeur en dan moet Maantje doen wat Raf haar beveelt. Maar vandaag doet ze niet mee. Ze is een hertogin. Raf voelt aan dat zijn zusje veranderd is. Samen praten ze over die vreemde ervaring. Raf heeft vroeger zelf een dier gezien dat hem ‘hertog’ noemde, maar papa wilde hem niet geloven. Je mag er dus nooit met grote mensen over praten, want dan komen de diertjes niet meer terug.
Het geheim van de hertjes maakt Maantje vrolijk. Ze wacht tot ze ooit terugkomen. Geduldig gaat ze met de driftbuien van Raf om. Op een nacht komen de hertjes terug en Maantje vindt woorden om met de hertjes te communiceren. Daarna verdwijnen ze in een kinderboek Mio, mijn Mio. Het geheim van de hertjes maakt haar nog steeds sterk en blij. Soms mist ze die vrolijke stemming en dan zou ze haar geheim met iemand willen delen. Met mama bijvoorbeeld. Maar mama heeft zelf een geheim dat haar blij maakt. Ze vertelt Raf en Maantje dat ze binnenkort een broertje of zusje krijgen. Heel bijzonder toch. Maar Raf is niet blij. Hij wordt heel boos en driftig. Hij wil geen nieuwe baby. Dappere Maantje gaat hem achterna. In de kamer verschijnt zijn dier, een boze leeuw, en plots zijn daar ook haar hertjes. De leeuw valt de hertjes aan. Maantje wil dat het gevecht stopt, maar dan moet Raf wel stop zeggen. Eindelijk lukt het om het tij te keren. De leeuw geeft zich gewonnen en dat is een wonder. Maantje weet nu dat de hertjes en de leeuw nooit meer terugkomen. Als papa en mama de kamer binnenkomen is alles rustig. Maantje vindt hertjes nog steeds leuk en ze spaart hertenspulletjes. Als het broertje geboren wordt, is Raf een echte grote broer.

Wat wil het boek ons vertellen

Dertien rennende hertjes gaat over een alledaags gezin, maar vooral over de gevoelens die het gedrag van mensen bepalen. Het is soms heel moeilijk om gevoelens te herkennen en erover te praten. Waar komen ze plots vandaan? Volwassenen nemen de gevoelens van kinderen vaak niet ernstig. Daarom spreken ze er ook niet over. De tere dansende hertjes passen bij de vrolijke Maantje, ze geven haar een blij gevoel. De brullende leeuw staat voor de boze binnenkant van broer Raf. Als Raf zijn hevige stemmingen niet onder controle krijgt, wordt hij driftig en pest hij Maantje. Zijn kinderachtig gedrag verstoort de sfeer thuis. De hertjes maken zijn zusje Maantje weerbaar. Ze is niet langer de kleine gewillige zus, die op al zijn grilletjes ingaat. Maantje leert neen zeggen en wordt een gelijkwaardige speler: de hertogin. Hertogin Maantje leert met de hertjes communiceren en ook Raf moet leren met zijn gevoelens om te gaan. Door die wijsheid te delen met haar broer, haalt ze Raf uit zijn isolement en voelt die zich niet meer zo alleen. Nu kan ook Raf loskomen van zijn kinderachtig gedrag en een echte grote broer worden, voor Maantje, en later ook voor de nieuwe baby.

Leuke weetjes

De illustraties spelen in dit boek een belangrijke rol. Daarom spreken we ook van een graphic novel of beeldroman. Mattias De Leeuw tekent heel sierlijke de dansende hertjes en de brullende leeuw die de wereld van Maantje en Raf binnendringen.

Frans Lasès praatte met kinderen over hun stemmingen en gevoelens. Die gesprekjes vind je terug in Ik voel me zo. Gesprekken met kinderen over hun stemmingen (De Eenhoorn, 2012), waarvan je ook een bespreking op onze website kunt lezen.

Ook het boek Vrolijk van Mies van Hout (Lemniscaat 2011) laat je meeduiken in een zee van herkenbare gevoelens met mooie, kleurrijke illustraties.

Wil je meer lezen van deze auteur? Breng dan een bezoekje aan zijn webstek:
www.edwardvandevendel.com
Op onze webstek vind je ook nog andere boeken van hem:
www.lees-wijzer.be/jongeren/zoeken/results/edward%20van%20de%20ve...

Wil je meer te weten komen over de illustrator? Breng dan een bezoekje aan zijn webstek:
http://mattiasdeleeuw.wordpress.com

Gerelateerd nieuws