De wereld van Sofie

Auteur:

Jostein Gaarder

Illustrator: Gregie de Maeyer, Maarten Deckers en Quint Buchholz
Aantal pagina's: 548
Uitgever: Houtekiet
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

De wereld van Sofie vertelt het verhaal van de jonge Sofie die op een dag na school thuiskomt en een geheimzinnig briefje in de brievenbus vindt. Op dat briefje staat slechts één vraag: ‘Wie ben jij’? Terwijl Sofie haar hoofd breekt over het antwoord op die op het eerste gezicht toch wel eenvoudige vraag, belandt er al een nieuw briefje voor haar in de brievenbus. Na een paar korte vraagjes op kleine witte papiertjes ontvangt ze een langere brief waarin de mysterieuze afzender van de brieven haar uitlegt dat hij haar een cursus filosofie wil geven.

Zo gaat het een hele tijd door: Sofie blijft elke dag vragen en cursusdelen ontvangen en komt heel wat te weten over allerlei verschillende filosofische stromingen, van de oude Grieken over Spinoza, Berkeley en Kierkegaard tot de moderne tijd. Om te voorkomen dat haar mama nieuwsgierig wordt, bewaart Sofie alles in ‘Het Hol’, haar geheime schuilplaats in de tuin.

Sofie is nieuwsgierig en dapper. Ze wil natuurlijk te weten komen wie haar die brieven elke dag brengt… Eerst ontdekt ze dat een goed afgericht huisdier de trouwe bezorger van haar post is. Daar neemt ze echter geen genoegen mee, ze gaat op zoek naar de persoon die de filosofiecursus voor haar opstelt. Ze moet een beetje geduld hebben, maar gaandeweg komt ze meer en meer over hem te weten.

Naast informatie over de geschiedenis van de filosofie ontvangt Sofie ook regelmatig stukken die te maken hebben met een zekere Hilde, een meisje waar Sofie tot voor kort nog nooit van had gehoord. Gesteund door haar nieuwe kritische manier van denken probeert Sofie als een echte detective de mysteries van de werkelijkheid en van haar eigen leven te ontrafelen…

Wat wil het boek ons vertellen

Dit boek geeft je inzicht in de filosofie, van de allereerste natuurfilosofen tot de filosofie in de moderne maatschappij. Maar het boek wil je vooral aansporen om mee na te denken over de vragen die Sofie in het verhaal voorgeschoteld krijgt. Je denkt met haar mee en probeert samen met haar het mysterie op te lossen.

In De wereld van Sofie leer je dus heel wat bij over filosofie, maar je leert vooral ook om kritisch je eigen mening te vormen. Je leert met andere woorden ook zelf filosoferen.

De wereld van Sofie is een intrigerend boek: het is een versmelting van een roman en een encyclopedie. Je komt heel wat te weten over filosofie, maar je hebt helemaal niet het gevoel dat je een droog naslagwerk aan het lezen bent. De informatie zit immers verweven in een mysterieus detectiveverhaal dat je in spanning houdt en je laat meedenken.

Zin om een bijzonder boek te lezen? Laat je dan zeker niet afschrikken door het aantal pagina’s of door de hoeveelheid filosofische informatie, maar duik gewoon onder in De wereld van Sofie. Echt de moeite waard.