De verstekeling

Auteur:

Henri Lambert

Illustrator: Rogier Polman
Aantal pagina's: 208
Uitgever: Arbeiderspers
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

De verstekeling is bijzonder actueel. Het boek gaat over een terreuraanslag in Amsterdam en de radicalisering van jongeren. We zien en volgen alles door de ogen van Karim, die geconfronteerd wordt met allerlei persoonlijke problemen en veranderingen bij zijn vroegere vrienden.

Karim zelf is een rechtenstudent die een beetje het noorden kwijt is: hij weet niet wat zijn doel in het leven is, hij lummelt maar wat aan en neemt het studeren niet al te serieus. Als zijn relatie met zijn vriendin Dascha op de klippen loopt, raakt hij nog meer de weg kwijt en van studeren komt er helemaal niets meer in huis.

Bovendien maakt hij zich zorgen om zijn vroegere schoolvriend Amir, zeker na het bezoek van Amirs ouders die al lange tijd niets van hem gehoord hebben. Ze vrezen dat hun zoon op het slechte pad geraakt is door Moussa, een oudere man die heel wat invloed kon uitoefenen op jongeren die naar de moskee gaan en hen tot radicale ideeën leek aan te zetten in zijn café Al-Waha. De bezorgdheid van Amirs ouders blijkt niet ongegrond. Door op zoek te gaan naar informatie over Amir komt Karim ook ongewild in gevaarlijke situaties terecht.

Gelukkig vindt Karim wat afleiding in een reisje naar Berlijn, samen met zijn nieuwe huisgenoot Joost en Hugo, een vriend van Joost die in Berlijn studeert. Hugo blijkt echter een rare snuiter en hun vriendschap zal op een vreemde manier eindigen…

Deze twee aspecten van Karims leven – zijn verbondenheid met de Marokkaanse cultuur en de radicalisering van een oude schoolvriend waardoor hijzelf ook ongewild betrokken raakt bij terreurplannen enerzijds en anderzijds het ontstaan van een nieuwe vriendschap met Hugo – lijken op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken te hebben, maar toch komen ze op het einde van het verhaal op een verrassende manier samen.

Het boek leest vlot en heeft een spannend begin dat je op een verkeerd spoor kan zetten wat betreft de verantwoordelijken voor de aanslag. Daarna krijg je heel wat verschillende verhaallijnen die door elkaar verteld worden. Hierdoor krijg je wel inzicht in de innerlijke leefwereld van Karim, maar het remt de snelheid van het verhaal af, zodat ook de spanning afneemt. Het einde is dan wel weer erg verrassend.

Wat wil het boek ons vertellen

De verstekeling vestigt de aandacht op actuele problemen waarmee onze maatschappij geconfronteerd wordt: terreuraanslagen, de radicalisering van jongeren en de moeilijke integratie van buitenlander in onze westerse samenleving.
Henri Lambert brengt een heel genuanceerd beeld van de radicaliseringsproblematiek. Het feit dat het verhaal verteld wordt vanuit het perspectief van Karim, een Marokkaanse jongen, toont aan dat de auteur niet zomaar alle immigranten uit moslimlanden over een kam scheert, maar dat hij wel begaan is met de problematiek.