De strandbende

Auteur:

Diet Verschoor

Illustrator:
Aantal pagina's: 87
Uitgever: Leopold
Jaar: 2010

Waarover gaat het boek

Sam en Katja gaan elk jaar samen met hun families naar een zomerfestival op een eiland. Behalve dit jaar. Want de ouders van Sam krijgen oude vrienden op bezoek, en Katja’s vader heeft weekenddienst in het ziekenhuis. De twee kinderen besluiten om stiekem alleen naar het festival te gaan. Sam speelt gitaar, Katja zingt en doet acrobatiek. Daarmee valt een pak geld te verdienen. Hun verblijf zullen ze dan ook betalen met hun zakgeld en door op te treden als straatartiesten. Het wordt een hele belevenis! Ze ontmoeten Smiecht, een onguur uitziende eilandjongen. Hoewel Sam aan zijn betrouwbaarheid twijfelt, besluiten hij en Katja toch met hem mee te gaan. Al snel blijkt echter dat Smiecht en zijn vrienden vooral uit zijn op de spullen van Sam en Katja, en het geld dat ze verdienen met hun kunsten…

Wat wil het boek ons vertellen

De strandbende is een spannend zomerverhaal over een ontluikende verliefdheid, de wens om met optreden beroemd te worden, op televisie komen, de eerste keer iets doen zonder dat er volwassenen bij zijn. Katja ondervindt dat dat best eng kan zijn: Opeens vindt Katja het gek om zonder haar ouders te zijn. Er is niemand die zegt wat ze moeten doen. Niemand die zegt waar ze heen gaan. Zij en Sam zullen alles zelf moeten doen. ‘Eerst gaan we fietsen huren,’ zegt ze daarom. ‘Hier vlakbij is een verhuurder. Daar in die zijstraat. Ik weet het nog van vorig jaar.’ Ze voelt zich opeens stoer.

Tijdens hun avontuur beseffen Sam en Katja hoe belangrijk vertrouwen is. Aan sommige personages, zoals Smiecht, kan je meteen zien dat ze niet veel goeds van plan zijn: Achter hen fietst een jongen in een zwart T-shirt en een zwarte broek. Hij draagt fel rode schoenen en heeft een smal wit gezicht. Hij haalt niet in, maar blijft vlak achter hen fietsen. Als Katja en Sam remmen, remt hij ook. Als ze harder gaan, gaat hij ook harder. Maar net als in het echte leven, kan schijn bedriegen. De oom van Smiecht, die op het eerste gezicht betrouwbaar lijkt, keert zich opeens tegen Sam en Katja. En Lawaaipapegaai, één van de leden van Smiechts bende, blijkt het wél goed te menen met Sam en Katja. Mensen zijn niet als zoals ze op het eerste gezicht lijken… zeker niet in deze bonte strandbende!