De Rattenvanger

Auteur:

Paul Wauters, Koen Brandt en Mark Borgions

Illustrator: Mark Borgions
Aantal pagina's: 44
Uitgever: Het Geluidshuis
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Misschien ken je het verhaal van de Rattenvanger van Hameln. De Duitse sage vertelt hoe een muzikant het Duitse stadje van een vreselijke rattenplaag bevrijdde. Maar hij werd onheus behandeld door het stadsbestuur en nam wraak. Met zijn betoverende muziek lokte hij ook de kinderen weg uit de stad. Niemand heeft hen ooit terug gezien.

De makers van Het Geluidshuis nemen ons mee naar de eenentwintigste eeuw, waar de rivaliteit tussen de dorpen Hamelen en Bamelen hoog oplaait. De Gouverneur Hans J. Drumpf wil Hamelen omturnen tot het meest vooruitstrevende dorp. Grootse wegenwerken, moderne reclame, eigentijds onderwijs, nieuwe energievormen, volksraadplegingen...Helaas is er die vervelende rattenplaag die het dagelijkse leven van de 'gewone man' verstoort. Vrij toevallig komt het bestuur een talentvolle muzikant op het spoor. Hij is dan wel uit Bamelen maar blijkt nuttig voor het groots uitgewerkte vernieuwingsplan. Als er echter geen boter bij de vis komt, laat de hobospeler niet met zich spotten. Samen met Noisette de pientere bakkerin werkt hij een plan uit. Na hun optreden en dankzij de steun van de ratten - is het leven in Hamelen & Bamelen nooit meer als voorheen.

Het Geluidshuis brengt met De Rattenvanger alweer een schitterend hoorspel. Getalenteerde acteurs vertellen het verhaal. Koor, muziek en gekke geluidseffecten zorgen voor de frisse omkadering.

Wat wil het boek ons vertellen

Het eigentijdse sprookje krijgt politieke en maatschappelijke allures met hints die naar de actualiteit verwijzen: nieuwe politieke leiders, de vreemde nieuwkomers die zich verbergen omdat ze niet welkom zijn, de roep naar meer democratie. Tal van herkenbare situaties worden met de glimlach op de korrel genomen: meer bewegen, nieuwe eetgewoontes, eindeloos vervelende wegenwerken, de graaicultuur.
Kortom een vrolijke satire voor het hele gezin om van te genieten thuis of tijdens een lange autorit.

Leuke weetjes

De Rattenvanger was tijdens de Boekenbeurs van 2017 het best verkochte boek. Dat heeft beslist alles te maken met de uitstekende reputatie van Het Geluidshuis
Bij het boek hoort niet alleen een CD maar ook een gratis Download app voor tablet en smartphone.