De maan-zaak

Auteur:

Stuart Gibbs

Illustrator: Lucy Ruth Cummins
Aantal pagina's: 317
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Geloof jij dat er ooit mensen op de maan zullen wonen? In 2041 is het zover. Er wonen mensen op de maan of beter op maanbasis Alfa en er wordt druk heen en weer gereisd tussen de aarde en de maan. De 12-jarige Dash verblijft voor langere tijd op maanbasis Alfa, samen met zijn ouders - twee wetenschappers - en zijn jongere zusje Violet. Toch is het niet zo leuk als hij het zich had voorgesteld. Maar dat mag hij natuurlijk niet schrijven op de verslagen die naar de aarde gestuurd worden. De woon- en slaapruimte is heel beperkt, het eten vindt Dash barslecht. Alles heeft dezelfde rubberachtige smaak. Nog erger zijn de toiletten. Er zijn er te weinig, ze werken niet goed en ze liggen aan de foute kant. En juist daar - in het toilet - begint het ongelooflijke avontuur dat een einde maakt aan het saaie maanleven. In de nacht van dag 188 hoort Dash ongewild een telefoongesprek van dr. Holtz, de arts van de maanbasis. Hij heeft het over een heel bijzondere ontdekking die hij de volgende ochtend zal meedelen aan alle bewoners. Maar de volgende ochtend wordt dr. Holz dood aangetroffen net buiten de basis. Nina Stack, de bevelhebber van de basis houdt vol dat het om een ongeluk gaat. Ze wil niet dat er paniek ontstaat of dat het hele maanproject in een negatief daglicht komt te staan. Dash is er zeker van dat dr. Holtz gedood werd en gaat stiekem op onderzoek uit. Hij krijgt hulp van Kira, een meisje dat samen met haar vader deel net op de basis aankomt. En dan is er nog Zan Perfonic, een andere nieuwkomer. Zij vraagt Dash om alle bewijsstukken te verzamelen voor het moordonderzoek.
Ineens lijkt het of alle bewoners verdacht zijn. Er zijn zoveel redenen om dr. Holtz uit de weg te ruimen: conflicten, rivaliteit, ongenoegen over de slechte toestand op de basis. Dash en Kira worden bedreigd, maar ze houden vol. En dat leidt tot vreemde ontdekkingen.

De Maan-zaak laat je niet los tot je het boek met een glimlach kan dichtklappen.

Wat wil het boek ons vertellen

Dank zij Dash krijg je echt inzage in het leven op de maan: technische snufjes, les volgen, ontspanning, communiceren met je vrienden op de aarde enz. Het samenleven in een kleine groep is niet altijd gemakkelijk. Vaak zijn er spanningen tussen de vaste bewoners en de rijke bezoekers met hun hoge verwachtingen.

Leuke weetjes

Vooraan in het boek vind je een plattegrond van de maanbasis, zodat je goed de uitgangspositie en de bewegingen van de verschillende personages kan volgen. Er is ook een handige lijst van alle bewoners, volwassenen en kinderen.

De Kinder- en jeugdjury - de grootste jonge leesclub van Vlaanderen - kozen in de leeftijdscategorie 12-14 jaar de superspannende whodunit De maan-zaak van Stuart Gibbs tot meest populaire boek.