De laatste kans op kosmos

Auteur:

Peter Nys

Illustrator: Studio Clavis
Aantal pagina's: 312
Uitgever: Clavis
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Waarover gaat het? Het boek brengt een mix van drie verhalen op drie verschillende tijdstippen. In het verleden volgen we Alexander van Humboldt, die op expeditie gaat en zoveel mogelijk wetenschappelijk onderzoek wil doen. Maar de reis lijkt wel te worden achtervolgd door pech. In het heden volgen we Ite, die een tijdje geleden haar moeder is verloren. Sindsdien is Kyra, een collega en vriendin van haar moeder, in de buurt om haar en haar vader op te vangen. Na het verlies van haar jonge pup Mops is Ite ontroostbaar en gaat ze met haar vrienden Jens en Hanne op onderzoek uit. Ze vraagt zich af waarom Mr. Nichols zo’n interesse in Mops had getoond... en wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren? Natuurlijk mag ik hier niet alles prijsgeven, dan is leesavontuur zelf niet meer spannend!

De laatste kans op kosmos zit vol mysterieuze gebeurtenissen en dus scheep je als lezer snel mee in op de expeditie op zoek naar de saboteur, en in het heden word je gegarandeerd onderdeel van het onderzoeksteam naar Nicholls. Door die achtervolgende stijl blijft het spannend, al duurt het wel even voor de actie en spanning helemaal ontplooien.

Wat wil het boek ons vertellen

Het boek is een waarschuwing, dat het nu echt wel 5 voor 12 is voor de planeet aarde. Alexander van Humboldt was de eerste om te beseffen dat alle natuurfenomenen samen hangen, en het beeld uit de toekomst is verre van hoopvol. Peter Nijs wil de lezers wakker schudden en doen beseffen dat de natuur heel belangrijk is. Het is tijd om actie te ondernemen en het akelige toekomstbeeld een halt toe te roepen.

Leuke weetjes

Meer informatie over de Duitse wetenschapper Alexander Von Humboldt kan je via allerlei kanalen vinden. Kijk eens op het internet, of in de bibliotheek.

Opdrachten

In de loop van het verhaal kom je heel wat achtergrondinformatie over Alexander Von Humboldt en zijn expedities te weten. Onderzoek welke evenementen in het verhaal fictie zijn (dus verzonnen) en welke echt zijn gebeurd?