De kleuren zijn weg

Auteur:

Katrien Baert

Illustrator:
Aantal pagina's: 160
Uitgever: Clavis
Jaar: 2010

Waarover gaat het boek

Dit boek vertelt het verhaal van Maude, een Belgisch meisje dat geboren en getogen is in Congo. Als tiener leeft ze schijnbaar zorgeloos in Kinshasa: ze heeft er goede vrienden, toffe huisdieren, het is er bijna elke dag mooi weer en ze geniet meer van de prachtnatuur dan ze last heeft van de spanningen in het land. Maar wanneer de verkiezingen naderen, komen er steeds meer soldaten op straat en hangt er oorlog in de lucht. Wanneer zelfs haar school geplunderd en vernield wordt door boze Congolezen, moet Maude met haar ouders terug naar België vluchten.
Maude is Belgische, dus je zou denken dat ze zich al snel aanpast aan het leven en het grijze weer. Wel integendeel, vanaf de eerste dag heeft ze heimwee naar het leven dat ze moest achterlaten in Congo. Haar neven en nichten noemen haar ‘Congolese Maude’ en ook op school lukt het haar niet meteen om vrienden te maken, omdat ze zich anders dan de anderen gedraagt… en misschien omdat ze ook wel gewoon anders dan de anderen ís.

Wat wil het boek ons vertellen

Katrien Baert beschrijft op pakkende wijze de moeilijkheden waarmee een ontworteld kind worstelt. Maude is namelijk een meisje tussen twee werelden. Aan de ene kant is ze Belgische, dus moest ze uit Congo vluchten naar veiliger oorden omdat de Congolezen hun woede richtten op de rijkere westerlingen. Aan de andere kant is België voor haar alleen maar een vakantieland, omdat ze er nooit echt gewoond heeft. Ook ‘hier’ is ze dus een ‘vreemdelinge in eigen land’. Op de moeilijke momenten voelt Maude zich echt verloren: ze lijkt nergens thuis te horen.
In bredere zin raakt de opschudding ook het hele gezin. Aangezien ze Congo even hard lijken te missen, maken haar mama en papa opeens veel meer ruzie. Gelukkig valt uiteindelijk alles weer in de plooi. Maude’s papa kan weer aan de slag in Congo en in de vakantie kan ze met haar mama op bezoek. Tegelijkertijd lukt het haar om in België vrienden te maken en haar plaatsje te vinden.

Leuke weetjes

Katrien Baert werd in 1981 zelf in Kinshasa geboren. Ze moest met haar familie noodgedwongen het land uit vluchten toen de zware rellen in 1991 uitbraken. Haar eigen leven was dus een inspiratiebron voor dit boek. Met prachtige beschrijvingen wekt ze een soort van heimwee op, enerzijds naar de eigen tienerjaren en anderzijds naar een continent waar je zelf waarschijnlijk nog nooit geweest bent.

Nog meer te weten komen over de schrijfster? Breng dan zeker een bezoekje aan onderstaande website:
www.clavisbooks.com/functions/fiche.asp?Pag=2&pnav=;3;&Aid=1308

Wil je meer leren over dit onderwerp

Wil je meer leren over het conflict in Congo? Neem dan eens een kijkje in dit document vanop de website www.zuidactie.be.

Vragen

Met deze vragen kun je je beter inleven in het verhaal en even langer stilstaan bij de boodschap...

- Voel je je soms ook ‘nergens thuis’?
- Misschien is dat wel op een heel andere manier, omdat je ouders bijvoorbeeld gescheiden zijn en je op twee plekken woont? Of omdat je je ook anders voelt dan anderen?
- Kende je Congo al voor je het boek las? Wat wist je er al over?
- Hoe denk je nu over Congo, nadat je het boek gelezen hebt (de mensen, het leven, de oorlog)? Wat is er veranderd aan jouw visie op Congo?