De keukenprins van Mocano. Reis naar het høge nøørden

Auteur:

Mathilda Masters

Illustrator: Georgien Overwater
Aantal pagina's: 311
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Reis naar het høge nøørden is het derde deel van de reeks 'De keukenprins van Mocano'. Maximiliaan of kortweg Max de prins van Mocano woont nog altijd als verstekeling in de keuken van de grote gevangenis waar Kokkie de plak zwaait. Trixie de dochter van de gevangenisdirecteur is nog steeds zijn vriendinnetje. Maar als er een kaart uit het hoge Noorden komt met de boodschap 'Vader is verløren' is Kokkie heel gespannen.
Wat is er gebeurd met de vader van Kokkie? Dat moeten ze zelf uitzoeken. Kokkie beslist om naar haar land af te reizen en neemt Max en Trixie mee. Dat komt goed uit voor Trixie die een beetje verliefd is op haar Noorse pennenvriendje Gunnar Kotbullar.
In het hoge Noorden wonen wolven, beren en trollen; het is er hartstikke donker en bitter koud. Maar niets houdt hen tegen. Ze stappen op een vikingboot, slapen in een kajuit, en zien een heuse walvis. Omdat het ongelooflijk koud wordt trekken ze gekke warme kleren aan. Een eland brengt hen naar Kokkies dorp. Haar broers maken de hele tijd ruzie en daarom is haar vader weggegaan. De zoektocht naar de verdwenen vader zit vol hindernissen. Bovendien wil vader niet zomaar terugkeren. Maar eindelijk komt alles met de hulp van Max toch goed.

Reis naar het høge nøørden zit vol spanning en avontuur. Zelf vind ik dit het leukste boek van deze reeks !

Rita

Wat wil het boek ons vertellen

Wie naar een ander land of streek reist moet zich goed voorbereiden. Vooral als er daar een ander klimaat heerst. Dan heb je bijvoorbeeld warme kleren nodig. Het is ook goed als je een beetje de taal kent. Kokkie kent natuurlijk de taal van haar land, maar voor Max en Trixie klinken de woorden in het Noorden een beetje gek. Maar met wat inspanning kunnen ze alles toch verstaan.

In dit boek zie je ook dat het een inspanning vraagt om na ruzie weer tot vrede te komen. Je moet een oplossing vinden die voor iedereen leuk is. Maximiliaan slaagt er in om alle partijen tevreden te stellen. Hij is een echte diplomaat !

Leuke weetjes

Reis naar het høge nøørden staat vol grappige tekeningen. tussendoor vind je er leuke recepten, allerlei weetjes en taalspelletjes. Vooral de taal van het hoge Noorden is grappig. zorgt voor een apart sfeertje. Een verrassend verhaal vol spanning en avontuur. Voor mij het leukste boek van deze reeks !

In dit boek maak je kennis met het leven in het hoge Noorden, maar ook met leven aan boord van een schip. Je leert alles over kajuiten, de kombuis, de patrijspoort, en het kraaiennest.

De trol is een sprookjesfiguur uit het hoge Noorden. Hij krijgt samen met de elanden een rol in dit boek. Meestal zijn trollen boosaardig maar niet in dit boek.