De jongen die steeds viel

Auteur:

Thea Dubbelaar

Illustrator: Aimée De Jongh
Aantal pagina's: 104
Uitgever: De Eenhoorn
Jaar: 2014

Waarover gaat het boek

Tim Tom Tuimel is een vrolijke jongen, die van de ene dag op de andere gepest wordt. Vanaf dan besluit hij zichzelf Daan te noemen. Tim Tom is onzeker, wordt zo rood als een stoplicht en zou het liefst van al weglopen. Daan bijt van zich af en houdt zich stoer bij de pestkoppen. Maar weglopen lukt niet meer. Sinds Tim Tom Daan geworden is, valt hij steeds en struikelt om onverklaarbare redenen. Daan brengt hem helemaal in de war. En ook Lisa lijkt niet meer te weten, of ze die jongen nog wel leuk vindt. Op Lisa's verjaardagsfeestje vallen de pestkoppen nu ook Lisa aan en Tim Tom begint te vechten. Hij ziet de bange blik van Lisa en zet het op een lopen. Nu voelt hij zich helemaal alleen en onbegrepen. In een winkelcentrum ontmoet hij 'vreemde', maar aardige mannen, aan wie hij voor het eerst zijn verhaal kan doen. Pas dan kan hij ook aan zijn ouders vertellen wat er allemaal gebeurd is. Nu is Tim Tom weer zichzelf en kan hij de pestkoppen verslaan. Tim Tom valt ook niet meer en voelt zich duidelijk weer beter in zijn vel.

Wat wil het boek ons vertellen

Pesterijen maken iemand onzeker. Je begint zoals Tim Tom aan je zelf te twijfelen. De twee verschillende namen en dus ook personen, laten dat duidelijk zien. Wie ben ik eigenlijk is de vraag? Tim Tom eerlijk en kwetsbaar of Daan stoer en uitdagend. Geleidelijk aan wordt Tim Tom Daan - en wordt Daan weer Tim Tom. Uiteindelijk beseft hij dat anders zijn best leuk kan zijn. Als Tim Tom weet dat zijn ouders hem steunen, zijn Daan en de blauwe plekken voorgoed verdwenen.

Leuke weetjes

Thea Dubelaar schrijft al 30 jaar boeken voor kinderen van alle leeftijden. Ze heeft een heel eigen manier om naar mensen te kijken.