De ijsdraak

Auteur:

George R.R. Martin

Illustrator: Luis Royo
Samenvattende woorden: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 120
Uitgever:
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

Adara is geboren in de winter. Het hele land lag toen onder sneeuw en ijs en er vloog een ijsdraak over. Het was zo, koud dat haar moeder stierf. Adara heeft een bleke huid, blonde haren en koude handen. Ze lijkt niet op haar oudere broer Geoff en haar zus Teri. Ze lijkt op haar gestorven mama. Haar vader knuffelt Adara niet graag. Hij voelt dan de kou die zijn lieve vrouw Beth doodmaakte. In de winter bouwt Adara een kasteel voor de ijshagedissen. IJshagedissen verbranden als mensen hen met hun warme handen vastpakken. Maar Adara's handen zijn altijd koud. Als het zeer koud wordt, komt de ijsdraak. Hij is veel groter dan de gewone draken. Zijn adem doet alles bevriezen. Iedereen is bang van de ijsdraak maar Adara niet. Ze klimt op zijn rug en vliegt met hem mee, altijd verder en verder.
Op een dag komt er oorlog in het land. Oom Hal, de broer van vader moet vechten met de drakenrijders van de koning. Hij wil dat vader met de kinderen naar het zuiden gaat, maar vader wil niet. Een volgende keer wil oom Hal zelf Adara meenemen. Als Adara dat hoort vlucht ze weg en verstopt zich. Ze kunnen haar niet vinden. Van uit een hoge boom ziet ze de drakenstrijders vechten. Ze zijn niet sterk genoeg en worden gedood, ook oom Hal. Drie donkere draken blijven achter. Ze zetten alles in vuur en vlam. Adara vlucht naar een grot. Daar komt de ijsdraak haar halen. Ze wil met hem naar het land van altijd-winter. Maar als ze hoog in de lucht haar vader hoort schreeuwen vraagt ze de ijsdraak om haar terug naar huis te brengen. De ijsdraak keert om en doodt met zijn koude adem de vijandige draken. Als de strijd voorbij is, is de ijsdraak verdwenen. Er blijft van hem alleen een kleine stille vijver over.
Nu trekt de hele familie naar het zuiden, weg van de oorlog. Ze keren pas terug als de oorlog voorbij is. Niemand gelooft het verhaal van Adara en de ijsdraak, maar haar vader is blij dat hij zijn meisje terug heeft. De winterkou is uit Adara verdwenen. Ze is nu een gewoon meisje geworden.

Wat wil het boek ons vertellen

De ijsdraak gaat over verdriet. Als mensen erg verdrietig zijn dan is hun hart koud en kil. Wanneer Adara kiest om bij haar vader, en haar broer en haar zus te blijven dan komen er warme gevoelens in haar hart. Haar tranen doen het ijs van de draak smelten. Ook de dappere draak kiest er voor om Adara en haar familie te redden, al moet hij daarvoor zelf sterven. Het sprookje van Adra en de draak toont dat het goede sterker is dan het kwaad.

Leuke weetjes

George R.R. Martin schreef de reeks Het lied van IJs en Vuur, en daarop is de populaire tv-serie Game of Thrones gebouwd.

Wil je meer leren over dit onderwerp

Een ander sprookjesachtig verhaal over winter, sneeuw en ijs is Het sneeuwmeisje

http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/het-sneeuwmeisje