De hond is een beetje kapot

Auteur:

Wouter Deprez

Illustrator: Randall Casaer
Aantal pagina's: 96
Uitgever: De Eenhoorn
Jaar: 2011

Waarover gaat het boek

Wouter Deprez is een Vlaams cabaretier en comedian. Hij heeft een zoontje van bijna drie jaar. Ze hebben samen al veel beleefd en in de De hond is een beetje kapot, schrijft hij over wat hij denkt en voelt als jonge papa van een zoon die de dingen al voor de tweede keer meemaakt. Het boek begint met JA, in grote blauwe letters gedrukt; een luid en positief begin waarin Wouter Deprez de verlangende blik beschrijft van zijn zoontje naar mama’s buik waarin nu een broer of zus zit.

Wat wil het boek ons vertellen

In totaal krijg je 52 verhalen waarin de schrijver, de papa, zich tot zijn zoon richt: dag zoon. Dan volgen beschrijvingen en vragen en leuke momenten waarin je een papa ziet die vol respect naar zijn zoon kijkt en opkijkt. Want hij ziet zijn zoon als een klein, wijs en inspirerend mensje dat het centrum van zijn verhaal, leven en wereld uitmaakt. ‘[…] dat zie ik allemaal vanachter de computer – door het raam waarachter ik doe – wat ik doe – sinds de eerste dag dat je er bent – kijken naar jou – en verslag uitbrengen bij mezelf.’
Niet alleen de tekst, maar ook de tekeningen van Randall Casaer zijn erg grappig. Mama en papa worden voorgesteld als rendieren, en de zoon als een konijn.

Het lezen van dit boek is o zo plezant. En het is ‘fijn’ leesplezier voor jong en oud. Vooral als je leest dat de zoon, op een dag, zijn tenen opensperde om daar vervolgens iets vies van tussen te halen, daar als een kleine filosoof bij stil te staan, om het vieze tussen de twee oorspronkelijke tenen dan toch maar terug te plaatsen.

Leuke weetjes

Voor wie nog meer wil weten over en genieten van Wouter Deprez kan terecht op zijn webstek: www.wouterdeprez.be.