De GVR

Auteur:

Roald Dahl

Illustrator: Quentin Blake
Aantal pagina's: 206
Uitgever: De Fontein
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

Het verhaal van de GVR (= Grote Vriendelijke Reus) begint heel akelig als de reus de nieuwsgierige Sofie zomaar 's nachts uit haar bed tilt. In een tel verdwijnt ze met haar deken in zijn reuzenhand. En we"g is hij naar het reuzenland. Gelukkig voor Sofie is dit geen mensenetende reus, maar een ‘buitenbeenreus’ die haar zegt: ‘Mij mensbaksels peuzelen? Dit ik nooit! De anderen jawel!’ De GVR maakt in zijn kindertaaltje duidelijk dat hij alleen maar 'snoskommers' eet. Als Sofie hem verbetert, zet hij haar op haar plaats. Mensen moeten niet eigenwijs zijn en denken dat ze alles beter kunnen. Maar de GVR is ook lief. Het treurige verhaal van het weesmeisje ontroert hem en hij vertelt haar zijn geheimen. Met zijn grote oren kan hij alles horen, zelfs de taal van de mieren. ’s Nachts vangt hij dromen en stopt ze in glazen potten. In zijn grot heeft hij vele planken vol bokalen met gevangen dromen. Soms blaast hij dromen door de ramen van de kinderkamers naar binnen. Sofie leert ook de vreselijke mensenetende reuzen kennen. Als de Bloedbottelaar bij de GVR langskomt, ontsnapt ze nauwelijks aan de dood.
Omdat die vreselijke menseneters ook de GVR kwellen, bedenken Sofie en de reus een plan. Ze vragen hulp aan de koningin van Engeland om de reuzen te bestrijden. Samen met het leger worden de slechte reuzen gevangen. Als beloning mogen de GVR en Sofie in de buurt van het paleis blijven wonen. Eindelijk kan de GVR boeken lezen en goed leren praten en schrijven. Hij schrijft zijn belevenissen neer en dat wordt een heel bijzonder verhaal.

Wat wil het boek ons vertellen

Het verhaal van de GVR navertellen is haast onmogelijk. Maar de gekke reus doet iedereen nadenken over veel vanzelfsprekende dingen. Waarom eten mensen dieren? Waarom voeren mensen oorlog met elkaar? Waarom vinden ze bepaalde dingen onfatsoenlijk?
Sommige passages zoals het gesprek tussen de koningin en de reus vergeet je nooit. Wie dit verhaal gelezen heeft, zal ook gekke woorden als ‘snoskommers’ en de ‘fropskottels’ niet meer vergeten.

Leuke weetjes

De GVR verscheen voor het eerst in 1983. De vreemde avonturen van GVR en het weesmeisje Sofie zijn intussen bekend in de hele wereld. Dit klassiek boek blijft kinderen boeien met zijn spannende en grappige tekst. Het is ook een leuk voorleesboek dat je in kleine hapjes kunt lezen met een volwassene!

Het boek is nu ook verfilmd door de maker van E.T. De titel van de film is The BFG! Dat zijn de beginletters van Big Friendly Giant , het Engels voor 'Grote Vriendelijke Reus'.

Met de filmeditie staat de teller op 74. Vierenzeventig keer werd dit boek al in het Nederlands gedrukt!

Wie een boek koopt met de cover van de film helpt een ander kind. Tien procent van de opbrengst gaat naar een goed doel voor kinderen.

Wil je meer leren over dit onderwerp

Meer weten over Roald Dalh ? ga naar:

www.roalddahl.com
www.roalddahl-boeken.nl

In Gruwelijke rijmen verrast Roald Dahl de lezer ook door bekende sprookjeselementen op hun kop te zetten.