De gouden lijst

Auteur:

Rindert Kromhout

Illustrator: Gerda Dendooven
Besprekingen thema's: 
Samenvattende woorden: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 21
Uitgever: Leopold
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

‘Er waren eens een man en een vrouw die bijna alles hadden : een fijn huis, een grote tuin, twee ondeugende kinderen en werk waar ze veel van hielden.’ Deze start doet je vast denken aan een sprookje waarin die ‘ondeugende kinderen ‘het gezin wel eens in de problemen zou kunnen brengen. Niets is minder waar! Uiteindelijk blijken nét de kinderen te begrijpen dat mooie dingen niet noodzakelijk in een ‘gouden lijst’ thuishoren.
Omdat ze nog geen schilderij in huis hebben kopen de man en de vrouw alvast een gouden lijst waarin plaats is voor een mooi schilderij. Aan een schilder vragen ze om er één te maken voor hen. De schilder pakt zijn schilder spullen en gaat met hen mee. Hij krijgt echter andere plannen als hij het huis binnenkomt en er drie ‘grijze’ vazen treft. De volgende dagen ziet hij een eikenhouten tafel en vier kale stoelen, linnenkasten, schotels en schalen die hij in felle kleuren beschildert. De tuinman en de kokkin vinden zijn kunstwerken heerlijk. ‘De kinderen vochten om wie er op de mooiste stoel mocht zitten ‘ en ‘ ze maakten zonder mopperen hun huiswerk ‘Enkel de man en de vrouw blijven maar aandringen op een mooi schilderij in de gouden lijst. Uiteindelijk krijgen ze hun zin . Maar de kinderen moesten erom lachen. ‘Haha, we hebben wel honderd schilderijen in huis!.'

Wat wil het boek ons vertellen

De kinderen begrijpen beter dan hun ouders dat je geen ‘gouden lijst’ nodig hebt voor kunst en dat mooie dingen overal thuis kunnen horen.