De bovenkamer van Jakob

Auteur:

Evelien de Vlieger

Illustrator:
Aantal pagina's: 199
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2011

Waarover gaat het boek

De moeder van Jakob wordt directeur van psychiatrisch ziekenhuis Het Leliehof. Daarom verhuizen ze samen naar een woning op het terrein van het ziekenhuis. Jakob is een rustige jongen, die soms meer in zijn hoofd leeft dan in de realiteit. Het voordeel hiervan is dat Jakob heel open staat voor de patiënten in het ziekenhuis. Hij ziet niet in wat het probleem met hen is. Zo sluit hij na een paar dagen vriendschap met meneer Radboud, die al jaren in het Leliehof verblijft. Hij vindt het gedrag van Meneer Radboud aangenaam: ‘Hij zei het niet zoals andere volwassenen het zouden zeggen. Volwassenen praten wel even met je maar moeten daarna dringend terug naar hun grotemensenleven.’ Jakob is eigenlijk blind voor de ziekteverschijnselen van Radboud. Tijdens een spelletje merkt Jakob op dat ‘Meneer Radboud [zich] ontpopte tot een echte ontdekkingsreiziger. Ze speelden dat ze op de vlucht waren voor de vijand. Jakob hoefde zelfs niet uit te leggen welke vijand. Meneer Radboud vond het zo logisch als wat: de vijand was de vijand.’ Pas wanneer zijn moeder hem een aantal ziektebeelden van psychiatrische patiënten uitlegt, beseft Jakob plots dat die meneer Radboud wel niet zo normaal is als hij zich voordoet.‘Ze had hem zoveel verteld dat bij meneer Radboud paste dat Jakob er niet aan durfde te denken hoe ziek hij wel was.’

Er zijn ook heel veel dingen in de wereld die Jakob niet snapt. Hij heeft daarvoor zelfs een strategie ontwikkeld: ‘Hij kon alleen maar een stukje van zijn hoofd op slaapstand zetten en daar stopte hij de dingen die hij niet begreep. Het was aardig volgelopen de laatste weken’. Dat het zo volloopt, heeft onder andere met Mira te maken. Mira is de dochter van een van de patiënten uit het Leliehof. Zij is trouwens het complete tegenovergestelde van Jakob. Zij is een kind van de wereld, door omstandigheden. Haar drijfveer is weten. Zij wil begrijpen, terwijl Jakob eerder aanneemt. Ze confronteert Jakob ermee dat hij nog veel moet leren over de wereld. Maar is dat niet altijd zo tijdens het opgroeien?

Wat wil het boek ons vertellen

Door binnen te treden in Jakobs bovenkamer ga je stilstaan bij de vraag: wat is gek, wat is normaal? Of wie is er nu ziek en gezond? En waarom? Ondanks de meningsverschillen die Jakob daarover heeft met Mira, zijn moeder en misschien zelfs jou, blijft hij geloven dat het er niet toe doet. Zijn vriendschap met Meneer Radboud is echt, ook al leeft de man voortdurend in zijn fantasie.

Jakob heeft het niet makkelijk. Hij groeit op in een vreemde omgeving met sterke en aparte prikkels. En doordat zijn moeder weinig afstand kan nemen van haar werk, wordt ze stilaan wat onbereikbaar voor hem. Het doet zijn wankele zelfvertrouwen en onzekerheid geen goed. Daarin vertoont hij veel overeenkomsten met Mira, die ondanks haar zelfzekere, volwassen pose, ook met heel wat dingen worstelt.

In de gesprekken met mijnheer Radboud en Mira, en in de relatie tot zijn moeder, leer je Jakob zijn bovenkamer goed kennen en zie je een jongvolwassene die het grotemensenleven leert ontdekken en onder de knie probeert te krijgen, maar daarbij worstelt. En is dat niet altijd zo tijdens het opgroeien?

Leuke weetjes

Wie meer wil weten over Evelien de Vlieger of een van haar workshops wil volgen, kan een kijkje nemen op haar website: www.eveliendevlieger.be.

Gerelateerd nieuws